Animatie (media): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
red.
k (red.)
 
==Vroege animatieapparaten==
De vroegere primaire animatieapparaten waren achtereenvolgens de [[zoötroop]], een uitvinding die bestaat uit een rechtopstaande cilinder met verticale sleuven. Wanneer de cilinder wordt rondgedraaid, kun je door de sleuven de plaatjes zien, die aan de binnenzijde van de cilinderwand zijn gemonteerd. Doordat de plaatjes steeds maar kort zijn te zien, lijkt het alsof de afbeeldingen in elkaar overvloeien, waardoor de illusie van bewegende beelden ontstaat. De twee uitvinding die daarop volgden, waren de [[thaumatroop]] en de [[phenakistiscoop]]. De thaumatroop bestaat uit een aan twee zijden bedrukt vlak waaraan aan de zijkanten touwtjes bevestigd zijn. Door de touwtjes snel tussen de vingers te rollen, wordt afwisselend de voor- en achterkant van het vlak zichtbaar. Indien dit snel genoeg gebeurt, lijkt het alsof beide afbeeldingen samensmelten. De phenakistiscoop bestaat uit twee schijven die op eenzelfde as zijn bevestigd. De eerste schijf heeft een reeks gleuven aan de rand, terwijl op de tweede schijf tekeningen van een bepaalde actie zijn geplaatst op concentrische cirkels. Wanneer men het toestel voor een spiegel houdtwordt gehouden en men door de gleuven kijkt terwijl men de schijven voldoende snel laat draaien, krijgt menwordt de illusie van bewegende beelden geschapen.
 
==Animatiefilm==
Een ''animatiefilm'' is de algemene naam voor filmopnamen waarin geen levende acteurs optreden, maar, in plaats daarvan, getekende figuren ([[tekenfilm]]), of levenloze materie (zoals kleifiguurtjes), die worden gefilmd in de enkelbeeldtechniek. Dat wil zeggen dat de beelden één voor één worden opgenomen. Bij het achter elkaar plaatsen van de beelden in een film geven deze dan, indien het juist gebeurt, de illusie van beweging. Om een volledig vloeiende beweging te maken zijn 24 frames per seconde nodig. Er zijn ook animaties met 10 of 12 frames per seconde, maar met zo'n animatie bereikt men geen volledig vloeiende beweging.
 
Enkele pioniers van het genre waren [[Winsor McCay]] (''Gertie the Dinosaur'', 1914) en [[Eadweard Muybridge]]. In Japan verscheen de allereerste vorm van [[anime]] rond 1917. In 1926 beleefde ''Die Abenteuer des Prinzen Achmed'' van Lotte Reiniger, de eerste avondvullende animatiefilm (gemaakt met knippatronen), zijn premierepremière in Berlijn. In 1928 verscheen Walt Disney's ''Steamboat Willie'', het debuut van Mickey Mouse, een van de eerste tekenfilms met geluid.
 
Animatie beleeft nieuwe hoogtijdagen omdat computers veel techniek overnemen. Het is altijd al een kunstvorm geweest waarin techniek een belangrijke rol speelde.

Navigatiemenu