Staat der Alawieten: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 31: Regel 31:
}}
}}


De '''Staat der Alawieten''' ([[Frans]]: ''État des Alaouites'', [[Arabisch]]: دولة جبل العلويين‎ / ''Dawlat Jabal al-‘Alawiyyīn'') of '''Alawietenterritorium''' ([[Frans]]: ''Territoire des Alaouites'') was een Frans [[mandaatgebied]] dat overeenkomt met de bergachtige kuststrook van het huidige [[Syrië]]. Het gebied had, net als de omliggende gebieden in het [[Midden-Oosten]], tot de [[Eerste Wereldoorlog]] toebehoort aan het [[Ottomaanse Rijk]] en werd in [[1920]] door de de [[Volkenbond]] toegewezen aan [[Frankrijk]], evenals de andere delen van het huidige Syrië en [[Libanon]]. De Staat der Alawieten was dus een onderdeel van het [[Frans Mandaat Syrië|Frans Mandaat voor Syrië en Libanon]], dat, om tegemoet te komen aan de religieuze verdeeldheid van het gebied, verdeeld was in verschillende districten. In de Staat der Alawieten vormden de [[Alawieten]], een [[sjiisme|sjiitische]] afsplitsing, de belangrijkste geloofsgemeenschap.
De '''Staat der Alawieten''' ([[Frans]]: ''État des Alaouites'', [[Arabisch]]: دولة جبل العلويين‎ / ''Dawlat Jabal al-‘Alawiyyīn'') of '''Alawietenterritorium''' ([[Frans]]: ''Territoire des Alaouites'') was een Frans [[mandaatgebied]] dat overeenkomt met de bergachtige kuststrook van het huidige [[Syrië]]. Het gebied had, net als de omliggende gebieden in het [[Midden-Oosten]], tot de [[Eerste Wereldoorlog]] toebehoord aan het [[Ottomaanse Rijk]] en werd in [[1920]] door de de [[Volkenbond]] toegewezen aan [[Frankrijk]], evenals de andere delen van het huidige Syrië en [[Libanon]]. De Staat der Alawieten was dus een onderdeel van het [[Frans Mandaat Syrië|Frans Mandaat voor Syrië en Libanon]], dat, om tegemoet te komen aan de religieuze verdeeldheid van het gebied, verdeeld was in verschillende districten. In de Staat der Alawieten vormden de [[Alawieten]], een [[sjiisme|sjiitische]] afsplitsing, de belangrijkste geloofsgemeenschap.


In [[1930]] werd de naam van het gebied gewijzigd in het '''Gouvernement Latakia'''. In [[1936]] ging het [[Latakia (gouvernement)|gouvernment Latakia]] op in de [[Syrische Republiek (1930-1958)|Syrische Republiek]] die in [[1945]] onafhankelijk van Frankrijk werd en tegenwoordig de naam [[Arabische Republiek Syrië]] draagt.
In [[1930]] werd de naam van het gebied gewijzigd in het '''Gouvernement Latakia'''. In [[1936]] ging het [[Latakia (gouvernement)|gouvernment Latakia]] op in de [[Syrische Republiek (1930-1958)|Syrische Republiek]] die in [[1945]] onafhankelijk van Frankrijk werd en tegenwoordig de naam [[Arabische Republiek Syrië]] draagt.

Versie van 16 okt 2015 02:27

État des Alaouites
دولة جبل العلويين‎
Staat binnen het Frans Mandaat Syrië
 Ottomaanse Rijk
 Koninkrijk Syrië
1920 – 1936 Syrische Republiek (1930-1958) 
(Details)
Kaart
■ Staat der Alawieten
 Staat der Alawieten
Algemene gegevens
Hoofdstad Latakia
Talen Frans, Arabisch
Religie(s) Alawitische islam
Regering
Regeringsvorm Mandaatgebied

De Staat der Alawieten (Frans: État des Alaouites, Arabisch: دولة جبل العلويين‎ / Dawlat Jabal al-‘Alawiyyīn) of Alawietenterritorium (Frans: Territoire des Alaouites) was een Frans mandaatgebied dat overeenkomt met de bergachtige kuststrook van het huidige Syrië. Het gebied had, net als de omliggende gebieden in het Midden-Oosten, tot de Eerste Wereldoorlog toebehoord aan het Ottomaanse Rijk en werd in 1920 door de de Volkenbond toegewezen aan Frankrijk, evenals de andere delen van het huidige Syrië en Libanon. De Staat der Alawieten was dus een onderdeel van het Frans Mandaat voor Syrië en Libanon, dat, om tegemoet te komen aan de religieuze verdeeldheid van het gebied, verdeeld was in verschillende districten. In de Staat der Alawieten vormden de Alawieten, een sjiitische afsplitsing, de belangrijkste geloofsgemeenschap.

In 1930 werd de naam van het gebied gewijzigd in het Gouvernement Latakia. In 1936 ging het gouvernment Latakia op in de Syrische Republiek die in 1945 onafhankelijk van Frankrijk werd en tegenwoordig de naam Arabische Republiek Syrië draagt.