Eleonora Urraca van Castilië: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
onnodige hoofdletter
Regel 11: Regel 11:
}}
}}


'''Eleonora Urraca van Castilië''' ([[Medina del Campo]], [[1374]] — [[Valladolid (Spanje)|Valladolid]], [[16 juli]] [[1455]]) was koningin van [[Koninkrijk Aragón|Aragón]] en Gravin van [[Alburquerque (Spanje)|Alburquerque]].
'''Eleonora Urraca van Castilië''' ([[Medina del Campo]], [[1374]] — [[Valladolid (Spanje)|Valladolid]], [[16 juli]] [[1455]]) was koningin van [[Koninkrijk Aragón|Aragón]] en gravin van [[Alburquerque (Spanje)|Alburquerque]].


==Afkomst==
==Afkomst==

Versie van 16 okt 2015 21:30

Eleonora Urraca van Castilië
1374-1455
Eleonora Urraca van Castilië
Koningin-gemalin van Aragón
Periode 1412-1416
Voorganger Margaretha de Prades
Opvolger Maria van Castilië
Vader Sancho van Castilië
Moeder Beatrix van Portugal

Eleonora Urraca van Castilië (Medina del Campo, 1374Valladolid, 16 juli 1455) was koningin van Aragón en gravin van Alburquerque.

Afkomst

Eleonora, bijgenaamd La Rica Hembra, (Nederlands: Het Rijke Wijfje), en ook genoemd Eleonora van Alburquerque, werd geboren als dochter van Sancho van Castilië, graaf van Alburquerque en Beatrix van Portugal.

Leven

Vanwege haar afkomst had Eleonora veel grond en andere bezittingen in Castilië, Rioja en Extremadura. In 1393 trouwde ze met haar neef, Ferdinand van Antequera, (de zoon van Johan I van Castilië) en Eleonora van Aragón (1358-1382). Ferdinand werd koning door het Compromis van Caspe, gesloten in 1412, en Eleonora werd hierdoor koningin van Aragón.

Na de dood van Ferdinand in 1416 trok Eleonora zich terug in een door haar gesticht klooster in Medina del Campo. Van daaruit probeerde zij te onderhandelen tussen haar kinderen, de Prinsen van Aragón. Haar pogingen waren tevergeefs. In de jaren die volgden waren er voortdurend conflicten om de macht in verschillende Spaanse koninkrijken als Aragón, Castilië, en Navarra.

Nageslacht

Met Ferdinand kreeg Eleonora acht kinderen die in de geschiedschrijving vaak beschreven worden als de Prinsen van Aragón, in het Spaans, de Infantes de Aragón::