Steelgitaar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Westerngitaar]] of ''steelstringgitaar'', een akoestische gitaar met stalen snaren
* [[Weissenborn (gitaar)]]
* [[Weissenborn (gitaar)]]



Versie van 19 okt 2015 19:29

Steelgitaar
Links: resonator guitar
Rechts: lap-steelgitaar
Achter: pedal-steelgitaar
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Een steelgitaar is een snaarinstrument dat horizontaal wordt bespeeld. Aanvankelijk werd het instrument ook wel Hawaïgitaar genoemd naar het eiland waar het instrument, cq. de speelstijl werd bedacht.

In het algemeen wordt de toonhoogte verhoogd door de snaren met een staaf in te korten. Deze speelstaaf wordt ook steelbar of playbar genoemd. De kenmerkende glijdende toonverbinding die de speelstaaf veroorzaakt, wordt glissando genoemd.

Er bestaan zowel akoestische als elektrische steelgitaren; de elektrische variant staat vaak op pootjes. Er zijn steelgitaren met en zonder fretten. Anders dan bij een gewone gitaar, drukken de snaren niet op de gitaarhals. Om dit te voorkomen liggen de snaren hoger boven de hals dan bij een gewone gitaar, met uitzondering van de slidegitaar of bottleneckgitaar.

Varianten

Hawaïgitaar
Deze benaming kende de gitaar tijdens de eerste ontwikkelingsfase, en is ook tegenwoordig nog gangbaar. Het instrument maakt ook tegenwoordig vaak nog deel uit van Hawaïaanse muziek.
Lap-steelgitaar
Deze benaming is vaak synoniem aan de Hawaïgitaar en ligt op de schoot (Engels: lap) van de bespeler.
Resophonic of dobro-steelgitaar
Dit type is een akkoestisch type dat vergelijkbaar is met de twee hierboven genoemde types. Het verschil wordt gemaakt door inwendig aangebrachte metalen conussen die de geluidsterkte vergroten.
Pedal-steelguitar
Deze steelgitaar heeft een extra bediening met pedalen en soms met kniehefbomen. Hierdoor is een groter aantal akkoorden en akkoordverbindingen mogelijk. Ook zijn er meer muziekeffecten mogelijk.
Slidegitaar of bottleneckgitaar
In tegenstelling tot een gewone steelgitaar liggen de snaren van dit type niet of nauwelijks verhoogd boven de gitaarhals.
Pedabro
Dit type is een mengeling tussen de pedal- en de resophonic steelgitaar.

Zie ook

Zie de categorie Steelgitaar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.