Fort Bijlmer: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
→‎Stelling van Amsterdam: waar op internet?
(→‎Stelling van Amsterdam: waar op internet?)
==Stelling van Amsterdam==
[[File:Weg naar het Fort met molen Westbijlmerpolder.jpg|{{largethumb}}|Weg naar het Fort met de molen Westbijlmerpolder in 1893]]
Fort Bijlmer werd niet afgeschreven. Kort na de bouw van Fort Bijlmer werden in 1871 door een legerofficier J.H. Kromhout, kapitein bij de generale staf, ontwerpen gemaakt om de Posten van Krayenhoff om te bouwen tot de latere [[Stelling van Amsterdam]]. Hierin was Fort Bijlmer ingetekend als integraal onderdeel van de stelling en met een zware [[artillerie]]- en infanteriebewapening (24 kanonnen met [[Kaliber (wapen)|kaliber]] variërend tussen 9 en 16 cm, 1 [[houwitser]] kaliber 20 cm, 4 [[Mortier (wapen)|mortieren]]). Die ontwerpen zijn bij de [[Universiteit van Amsterdam]] nog in te zien, ook via internet {{bron?}}.
 
Al snel werd duidelijk dat het ontwerp van de stelling moest worden aangepast omdat het te dicht bij Amsterdam bleek te liggen gegeven de laatste militair-technologische ontwikkelingen. Het geschut van mogelijke vijanden kreeg een veel grotere draagwijdte, reden om fortificaties op grotere afstand van Amsterdam aan te leggen. Fort Bijlmer lag hiervoor een paar kilometer te dicht bij Amsterdam. Een vijand zou er met de nieuwe kanonnen en munitie gemakkelijk overheen kunnen schieten en de stad Amsterdam kunnen raken. De nieuwe fortificaties moesten deze dreiging voorkomen. De ontwerpen van Kromhout zijn later fundamenteel aangepast, de definitieve locaties kwamen verder van Amsterdam te liggen, en de uiteindelijke 46 forten rondom Amsterdam zijn bekend geworden als de [[Stelling van Amsterdam]]. Tot de ring van forten behoren onder andere die te Weesp, [[Fort bij Nigtevecht|Nigtevecht]], [[Fort bij Abcoude|Abcoude]] en Ouderkerk. Die lagen toen wel ver genoeg van Amsterdam. Fort Abcoude was het eerste fort van de nieuwe stelling en kwam gereed in 1885, dus pas 17 jaar na Fort Bijlmer. Het is zeker dat men bij de bouw van Fort bij Abcoude veel had geleerd van de ervaringen bij de bouw van Fort Bijlmer, in het bijzonder het eerst volledig afgraven van het veen, het storten en daarna langdurig (2-3 jaar) laten [[inklinken]] van bouwzand en het adequaat onderheien alvorens er een zwaar militair gebouw te gaan bouwen. Dat is een van de oorzaken waardoor de bouw van Fort bij Abcoude zo lang heeft geduurd.
48.366

bewerkingen

Navigatiemenu