Zamak: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
De belangrijkste componenten zijn [[Zink (element)|zink]] en [[aluminium]], met kleine hoeveelheden [[magnesium]] en [[Koper (element)|koper]]. De naam is een [[acroniem]], afgeleid van de beginletters van de [[Duits]]e namen voor de metalen waaruit het materiaal is samengesteld: '''Z'''ink, '''A'''luminium, '''MA'''gnesium, '''K'''upfer (koper).
 
Dit soort legeringen werd ontwikkeld in het begin van de 20<sup>ste</sup>twintigste eeuw.
 
Zamak wordt in de auto- en meubelindustrie wel gebruikt voor deurklinken, handgrepen, logo's en sierstrips, die dan veelal worden [[Chroom (element)|verchroomd]]. Ook wordt het toegepast in gewichtjes die voor het uitbalanceren van wielen worden gebruikt, vooral in de [[Europese Unie]] waar het voor deze toepassing gangbare [[Lood (element)|lood]] niet meer mag worden gebruikt. Ook is Zamak veel gebruikt voor het gieten van motorblok-carters, waaronder die van de overbekende [[Solex (bromfiets)|Solex]] bromfiets.
 
Daarnaast wordt zamak veel gebruikt voor het gieten van [[modelauto|modelauto's]] (zoals de speelgoedauto's van [[Dinky Toys]])<ref>[http://www.mesminiatures.com/histoire/miniature/dinky_toys.php Dinky Tous - Histoire de la marque de jouet miniature dinky toys]</ref> en onderdelen van modelbouwpaketten.
512.037

bewerkingen

Navigatiemenu