Nervus pudendus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geen bewerkingssamenvatting
k Marrakech heeft de pagina Nervus pudendi hernoemd naar Nervus pudendus over een doorverwijzing
(geen verschil)

Versie van 9 nov 2015 17:54

Schaamzenuw
Nervus pudendi
Zenuw
Nervus pudendi en de vertakkingen
Ligging van de plexus sacralis in het lichaam (lateraal gezien)
Verloop
Van Ruggenmergsegmenten S2-S4
Naslagwerken
Gray's Anatomy 213,967
MeSH A08.800.800.720.450.680
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De nervus pudendi[1] of schaamzenuw[2] is een zenuw in het bekken. Hij bevat sensorische, motorische, somatische en orthosympathische vezels. De zenuw verzorgt de innervatie van de geslachtsorganen van beide geslachten (clitoris bij de vrouw, penis bij de man), de blaassfincters en het rectum. De zenuw ontstaat uit de zenuwwortels van ruggenmergsegmenten S2-S4 die deel uitmaken van de plexus sacralis.

Verloop

De nervus pudendi gaat het bekken uit via het foramen ischiadicum majus. Na het uittreden uit het bekken loopt de zenuw door de regio glutaea (billen) en loopt naar het perineum door het foramen ischiadicum minus. De spieren van de bekkenbodem worden motorisch en de huid van het perineum, de penis en de clitoris worden sensorisch geïnnerveerd.[3]

Pathologie

Tijdens een moeizame geboorte of bij fietsen kan de zenuw (tijdelijk) beklemd raken. Permanente beschadiging van deze zenuw komt weinig voor, maar kan ontstaan door een tumor of door een operatie in de regio. In de verloskunde wordt soms het perineum verdoofd om pijn te verminderen. Hierbij wordt de nervus pudendi geblokkeerd.

Neuropathie van de nervus pudendi is vaak moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. Meestal wordt de aandoening gekenmerkt door bij bij zitten, maar klachten als incontinentie, vaginale pijn of erectieproblemen kunnen ook ontstaan door pudendusneuropathie. De zenuwgeleidingstijden kunnen worden onderzocht door middel van een elektromyografie (EMG). Als er tekenen zijn van vertraagde zenuwgeleiding en er zijn klachten aanwezig die hierbij passen, is de diagnose zeer waarschijnlijk.

Deze aandoening kan conservatief worden behandeld met pijnstillers en lokale pijnstillende crèmes. Soms wordt echter besloten om chirurgisch te behandelen. Hierbij kan de zenuw worden vrijgemaakt. De gevolgen van de operatie op lange termijn zijn niet bekend, omdat er weinig onderzoek hiernaar is gedaan.[4]

Naamgeving

De nervus pudendi wordt ook in vele uitgaven van de officiële nomenclatuur[5][6][7][8][9] (Nomina Anatomica) alsmede de laatste uitgave[10] (Terminologia Anatomica) geschreven als nervus pudendus. Het latijnse gerundivum[11] pudendus betekent waarover men zich moet schamen.[11] Het is afgeleid[12][11] van het werkwoord pudere ('zich schamen'[11]). In het klassieke en medische Latijn wordt voor de schaamstreek/schaamdelen pudendum in zowel enkelvoud[5] als meervoud (pudenda [12]) als pars pudenda [11] gebruikt. Voor de schaamstreek is deze naam gepast, aangezien het werkelijk delen zijn waarvoor men zich schaamt, maar de naam nervus pudendus is ongepast aangezien het zich letterlijk laat vertalen als zenuw waar men zich voor schamen moet.[12] Het alternatief nervus pudendi laat zich vertalen als zenuw van het schaamdeel [13] en zorgt niet voor betekenisverwarring. Het begrip nervus pudendorum bevat de tweede naamvalsvorm van het meervoud pudenda.[12] De uitgave van de Nomina Anatomica [14] uit 1936 probeert de eerder genoemde begripsverwarring te ondervangen door gebruik te maken van het bijvoeglijk naamwoord pudendalis in nervus pudendalis om te verwijzen naar de schaamstreek en niet naar het schamen zelf.[15] Een bijvoeglijk naamwoord afgeleid van een gerundivum komt echter niet voor in het klassieke Latijn[16][17] en is volgens sommigen[17] af te raden.