Paranormaliteit: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.711 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
informatie toegevoegd
k (Wijzigingen door 84.193.104.236 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Malinka1)
(informatie toegevoegd)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
[[Bestand:Levitaatio.jpg|right|270px|thumb|Levitatie? Foto genomen vanuit een perspectief waarin het lijkt dat de persoon zweeft.]]
 
'''Paranormale verschijnselen''' zijn vermeende [[bovennatuurlijk]]e verschijnselen, die niet [[wetenschappelijke methode|wetenschappelijk]] verklaard zouden kunnen worden; of ook ''bovenzintuiglijke'' verschijnselen, om aan te geven dat de verschijnselen niet met de normale zintuigen waargenomen worden (het voorvoegsel ''para'' betekent 'naast' of 'voorbij'). Veel wetenschappers staan sceptisch tegenover dergelijke verschijnselen. Voorbeelden van paranormale fenomenen zijn [[telepathie]], [[telekinese]] en [[Spook|spoken]].
 
De [[parapsychologie]] is een controversiële discipline die onderzoekt of de menselijke geest in staat is tot het ''paranormale''. Dergelijk onderzoek vindt bijvoorbeeld plaats op het Paranormaal Instituut te Utrecht. Een bekende bioloog-filosoof die onderzoek doet naar paranormale verschijnselen is [[Rupert Sheldrake]].
 
Iemand die regelmatig gebruikmaakt van paranormale waarneming wordt in het westen een [[medium (esoterie)|medium]] of [[paragnost]] genoemd. Omdat het bestaan van paranormale waarneming nooit bewezen is, is het niet mogelijk de betrouwbaarheid van een medium of paragnost objectief vast te stellen. Mensen die zich tot mediums of paragnosten wenden voor advies doen dit doorgaans in goed vertrouwen, vaak als aanvulling op- of als alternatief voor medisch advies. Er bestaat enige controverse aangaande paranormale dienstverlening, omdat hier - anders dan in medische disciplines - geen wettelijke richtlijnen van toepassing zijn, terwijl vanuit de paranormale waarneming soms wel een medische indicatie wordt geclaimd.
 
== Mogelijke indeling ==
Hoewel het bestaan van paranormale vermogens niet bewezen is en betwist wordt, rapporteren veel mensen ervaringen die - als de echtheid hiervan kan worden aangetoond - onder het begrip paranormaal geclassificeerd moeten worden.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu