Huub en Adelheid Kortekaas: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
+Nederland, opmaak/indeling
Ronn (overleg | bijdragen)
samengevoegd vanuit Huub Kortekaas
Regel 18: Regel 18:
| website = http://www.huubenadelheid-kortekaas.nl
| website = http://www.huubenadelheid-kortekaas.nl
}}
}}
'''Huub en Adelheid Kortekaas''' vormen sinds 1999 een Nederlands kunstenaarsduo, nadat zij sinds hun trouwen in 1969 al nauw hadden samengewerkt.
'''Huub en Adelheid Kortekaas''' is een [[Nederland]]s kunstenaarsduo, bestaande uit '''Huub Kortekaas''' ([['s-Gravenzande]], [[1935]]) en '''Adelheid van Swelm''' ([[Nijmegen]], [[1947]]), dat sinds 1965 samenwerkt.


== Kunstenaarsduo ==
[[Huub Kortekaas]] werd in 1935 in het Westland geboren als zoon van een tuinder. Hij koos aanvankelijk voor het vak van onderwijzer, maar maakte op zijn vijfentwintigste zijn eerste beeld, van [[Desiderius Erasmus|Erasmus]], voor de Radbouduniversiteit te Nijmegen. Tussen 1960 en 1964 werkte hij in de Oude Toren in Winssen en in 1965 verhuisde hij naar Kasteel Doddendaal in Ewijk.
Huub Kortekaas werd geboren in het [[Westland (Nederlandse streek)|Westland]] als zoon van een [[tuinder]]. Hij koos aanvankelijk voor het vak van [[docent|onderwijzer]]. Op zijn vijfentwintigste maakte hij zijn eerste beeld, een beeld van [[Desiderius Erasmus|Erasmus]] voor de [[Radboud Universiteit Nijmegen|universiteitsbibliotheek van Nijmegen]]. Op zijn dertigste koos hij definitief voor het beeldend kunstenaarschap. Als kunstenaar is hij [[autodidact]]. Tussen 1960 en 1964 werkte hij in de Oude Toren in Winssen en in 1965 verhuisde hij naar [[Slot Doddendael|kasteel Doddendaal]] in [[Ewijk (Beuningen)|Ewijk]].


In 1965 leerde Kortekaas de [[Tuin- en landschapsarchitect|tuinarchitecte]] Adelheid van Swelm kennen. Zij werken vanaf die tijd nauw samen en trouwden in 1969. Hun beide kinderen werden geboren op Doddendaal. Jarenlang was Kortekaas het gezicht naar buiten en werd zijn naam verbonden aan hun gezamenlijke werken. Vanaf 1999/2000 profileert het echtpaar zich expliciet als kunstenaarsduo.
Adelheid van Swelm, in 1947 geboren in Nijmegen, studeerde tuinarchitectuur.

== Projecten ==
In 1970 ontstond hun eerste gezamenlijke kunstproject ''De Engelenkring'', een kring van grote polyester plastieken. Vanaf 1974 staat in hun werk de plant als metafoor voor de mens centraal. In 1999 bouwden zij ''De Tempelhof''. Sinds 2002 werken zij aan ''The Spiritual Garden'', een verbeelding van de vijf wereldreligies. Het in 1984 geïnitieerde project ''Anima Mundi'' is ook nog in ontwikkeling. Een al wel afgerond groot project van hen is ''The Unifying Spiritual Field of the World'' (1991). Tussen deze grote projecten door maakten zij vele monumentale beelden, die veelal werden uitgevoerd in [[cortenstaal]]. Hun werken zijn vooral in Nederland te vinden, maar ook in België, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Dubai en Palestina. De filosofie achter hun werk is in 2012 verwoord in het ''Manifest Utopia: Het Leven als Kunstwerk''.
In 1970 ontstond het kunstproject ''De Engelenkring'', een kring van grote polyester plastieken. Vanaf 1974 staat in hun werk de plant als metafoor voor de mens centraal. Vanaf 1995 bouwde het paar ''de Tempelhof'', een ongeveer één hectare grote, kunstzinnig gevormde buitenplaats. Sinds 2002 werken ze aan ''The Spiritual Garden'', of ''de Universele Spirituele Tuin'', een verbeelding van de vijf wereldreligies, waarbij zij zich laten inspireren door de symboliek van getallen. Het in 1984 geïnitieerde project ''Anima Mundi'' is ook nog in ontwikkeling. Een al wel afgerond groot project van hen is ''The Unifying Spiritual Field of the World'' (1991). Tussen deze grote projecten door maakten zij vele monumentale beelden, die veelal werden uitgevoerd in [[cortenstaal]]. Hun werken zijn vooral in Nederland te vinden, maar ook in België, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Dubai en Palestina. De filosofie achter hun werk is in 2012 verwoord in het ''Manifest Utopia: Het Leven als Kunstwerk''.

Behalve deze projecten maakte het duo ook diverse beelden, die vaak zijn uitgevoerd in [[cortenstaal]]. Voorbeelden zijn de [[Watertempel (A73)|Watertempel]] (1996) langs de A37 en de ''zittende engel'' (2007) langs de Veilingroute in [[Naaldwijk]]. De ''zittende engel'' is een kunstwerk in de vorm van een plant, die midden tussen de bedrijven in het Westland uitrust op een omgekeerde [[bloempot]]. De afmetingen van dit beeld zijn 333 cm x 666 cm x 999 cm.

Filmmaker [[Pepeyn Langedijk]] maakte in 2005 en 2007 respectievelijk een [[documentaire]] en een korte [[film (cinematografie)|film]] over het leven en werk van Huub Kortekaas.


== Fotogalerij ==
== Fotogalerij ==
<gallery widths="175" heights="175">
<gallery>
Bestand:Sculpture Moederschoot, Weurt (Beuningen, Gld, NL).JPG|''Moederschoot'' (1970), Weurt
Bestand:Sculpture Moederschoot, Weurt (Beuningen, Gld, NL).JPG|''Moederschoot'' (1970), Weurt
Bestand:Engel Huub Kortekaas.JPG|''Engel'' (1971), Tiel
Bestand:Engel Huub Kortekaas.JPG|''Engel'' (1971), Tiel
Bestand:Aalsmeer - pomnik.jpg|Aalsmeer
Bestand:Aalsmeer - pomnik.jpg|''Worldflower'' (2002), Aalsmeer
Bestand:Kortekaas Winschoten 01.JPG|''Rozenblad'' (2008), Winschoten
</gallery>
</gallery>


== Website ==
== Externe link ==
*[http://www.huubenadelheid-kortekaas.nl/ Huub en Adelheid Kortekaas]
*[http://www.huubenadelheid-kortekaas.nl/ Officiële website]

{{Commonscat|Huub Kortekaas}}


{{Commonscat|Huub en Adelheid Kortekaas}}
{{Appendix|1=Bronnen|2=
{{Appendix|1=Bronnen|2=
*Huub Kortekaas: {{Link RKD|id=45972}}
*Adelheid van Swelm: {{Link RKD|id=388201}}
*Beelden van Gelderland [http://www.beeldenvangelderland.nl/zoek_lijst.cfm?doe&naam=Kortekaas# ''Huub en Adelheid Kortekaas'']
*Beelden van Gelderland [http://www.beeldenvangelderland.nl/zoek_lijst.cfm?doe&naam=Kortekaas# ''Huub en Adelheid Kortekaas'']
*Het Waalres Museum [http://www.waalresmuseum.nl/scripts/3110-archief-tentoonstellingen-2011-huub%20en%20Adelheid%20Lortekaas.html ''Huub en Adelheid Kortekaas, 'Ikonen. Poorten van de ziel"'']
*Het Waalres Museum [http://www.waalresmuseum.nl/scripts/3110-archief-tentoonstellingen-2011-huub%20en%20Adelheid%20Lortekaas.html ''Huub en Adelheid Kortekaas, 'Ikonen. Poorten van de ziel"'']

Versie van 12 dec 2015 00:26

Huub en Adelheid Kortekaas
Bestand:Portret H&A bij Anima Mundi.jpg
Huub en Adelheid Kortekaas bij model Anima Mundi
Persoonsgegevens
Geboorteland Nederland
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Huub en Adelheid Kortekaas is een Nederlands kunstenaarsduo, bestaande uit Huub Kortekaas ('s-Gravenzande, 1935) en Adelheid van Swelm (Nijmegen, 1947), dat sinds 1965 samenwerkt.

Kunstenaarsduo

Huub Kortekaas werd geboren in het Westland als zoon van een tuinder. Hij koos aanvankelijk voor het vak van onderwijzer. Op zijn vijfentwintigste maakte hij zijn eerste beeld, een beeld van Erasmus voor de universiteitsbibliotheek van Nijmegen. Op zijn dertigste koos hij definitief voor het beeldend kunstenaarschap. Als kunstenaar is hij autodidact. Tussen 1960 en 1964 werkte hij in de Oude Toren in Winssen en in 1965 verhuisde hij naar kasteel Doddendaal in Ewijk.

In 1965 leerde Kortekaas de tuinarchitecte Adelheid van Swelm kennen. Zij werken vanaf die tijd nauw samen en trouwden in 1969. Hun beide kinderen werden geboren op Doddendaal. Jarenlang was Kortekaas het gezicht naar buiten en werd zijn naam verbonden aan hun gezamenlijke werken. Vanaf 1999/2000 profileert het echtpaar zich expliciet als kunstenaarsduo.

Projecten

In 1970 ontstond het kunstproject De Engelenkring, een kring van grote polyester plastieken. Vanaf 1974 staat in hun werk de plant als metafoor voor de mens centraal. Vanaf 1995 bouwde het paar de Tempelhof, een ongeveer één hectare grote, kunstzinnig gevormde buitenplaats. Sinds 2002 werken ze aan The Spiritual Garden, of de Universele Spirituele Tuin, een verbeelding van de vijf wereldreligies, waarbij zij zich laten inspireren door de symboliek van getallen. Het in 1984 geïnitieerde project Anima Mundi is ook nog in ontwikkeling. Een al wel afgerond groot project van hen is The Unifying Spiritual Field of the World (1991). Tussen deze grote projecten door maakten zij vele monumentale beelden, die veelal werden uitgevoerd in cortenstaal. Hun werken zijn vooral in Nederland te vinden, maar ook in België, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Dubai en Palestina. De filosofie achter hun werk is in 2012 verwoord in het Manifest Utopia: Het Leven als Kunstwerk.

Behalve deze projecten maakte het duo ook diverse beelden, die vaak zijn uitgevoerd in cortenstaal. Voorbeelden zijn de Watertempel (1996) langs de A37 en de zittende engel (2007) langs de Veilingroute in Naaldwijk. De zittende engel is een kunstwerk in de vorm van een plant, die midden tussen de bedrijven in het Westland uitrust op een omgekeerde bloempot. De afmetingen van dit beeld zijn 333 cm x 666 cm x 999 cm.

Filmmaker Pepeyn Langedijk maakte in 2005 en 2007 respectievelijk een documentaire en een korte film over het leven en werk van Huub Kortekaas.

Fotogalerij

Externe link

Zie de categorie Huub en Adelheid Kortekaas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.