Tartaar (vlees): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 10: Regel 10:
== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
De naam zou een afkorting zijn van gerechten met de toevoeging "à la tartare" of "geserveerd met [[tartaarsaus]]" wat populair werd in de late 19e en vroege 20e eeuw. Deze saus zou omstreeks 1900 door Franse koks bedacht zijn die mayonaise wilde verrijken met ingredienten uit een Russische saus.
De naam zou een afkorting zijn van gerechten met de toevoeging "à la tartare" of "geserveerd met [[tartaarsaus]]" wat populair werd in de late 19e en vroege 20e eeuw. Deze saus zou omstreeks 1900 door Franse koks bedacht zijn die mayonaise wilde verrijken met ingredienten uit een Russische saus.
Tartaar werd ook voor het eerst geserveerd in het begin van de 20e eeuw in Franse restaurants. Wat nu "steak tartare" heet werd toen 'steack à l'Americaine' genoemd. Als deze steak met tartaarsaus werd opgediend heette deze steak tartaar. Dit verschil verdween in de loop van de tijd, zodat de steak ook zonder de saus steak tartaar ging heten.
Tartaar werd ook voor het eerst geserveerd in het begin van de 20e eeuw in Franse restaurants. Wat nu "steak tartare" heet werd toen 'steack à l'Americaine' genoemd. Als deze steak met tartaarsaus werd opgediend heette deze steak tartare. Dit verschil verdween in de loop van de tijd, zodat de steak ook zonder de saus steak tartare ging heten.


Hoewel het verhaal hardnekkig is, heeft het woord tartaAr waarschijnlijk niets te maken met het Mongools/Turkse steppenvolk [[Tataren]], dat met lappen vlees onder het zadel zou rijden om het mals te maken.
Hoewel het verhaal hardnekkig is, heeft het woord tartaar waarschijnlijk niets te maken met het Mongools/Turkse steppenvolk [[Tataren]], dat met lappen vlees onder het zadel zou rijden om het mals te maken.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 2 jan 2016 01:31

steak tartaar
Tartaar met ei, kappertjes en ui

Tartaar is fijngehakte biefstuk (ook wel rundertartaar of Duitse biefstuk). Soms wordt het in iets bredere zin gebruikt, om fijngesneden rauw vlees of rauwe vis mee aan te duiden.

Tartaar kan in de winkel gekocht worden maar ook zelf met mes of keukenmachine worden bereid door biefstuk te vermalen. Tartaar dient snel na aankoop gegeten te worden omdat het snel bederft. Tartaar kan zowel rauw als gebakken gegeten worden. De baktijd van tartaar draagt hooguit circa 4 minuten, zodat het vlees sappig en van binnen rood blijft. Rauwe tartaar wordt als broodbeleg of voorgerecht gegeten met zout, peper en soms ook andere ingredienten, zoals rauw ei, rauwe snippers ui en paprikapoeder. Ouderen, mensen met verminderde weerstand, zwangeren en jonge kinderen wordt ontraden tartaar te eten vanwege de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het nuttigen van rauw vlees.


Geschiedenis

De naam zou een afkorting zijn van gerechten met de toevoeging "à la tartare" of "geserveerd met tartaarsaus" wat populair werd in de late 19e en vroege 20e eeuw. Deze saus zou omstreeks 1900 door Franse koks bedacht zijn die mayonaise wilde verrijken met ingredienten uit een Russische saus. Tartaar werd ook voor het eerst geserveerd in het begin van de 20e eeuw in Franse restaurants. Wat nu "steak tartare" heet werd toen 'steack à l'Americaine' genoemd. Als deze steak met tartaarsaus werd opgediend heette deze steak tartare. Dit verschil verdween in de loop van de tijd, zodat de steak ook zonder de saus steak tartare ging heten.

Hoewel het verhaal hardnekkig is, heeft het woord tartaar waarschijnlijk niets te maken met het Mongools/Turkse steppenvolk Tataren, dat met lappen vlees onder het zadel zou rijden om het mals te maken.

Zie ook