Cornelis Zitman: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
aanv.
Regel 19: Regel 19:


==Leven en werk==
==Leven en werk==
De Leidse aannemerszoon Cees Zitman volgde vanaf zijn 15e jaar de opleiding schilderkunst aan de [[Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten]] te [[Den Haag]], als klasgenoot van [[Co Westerik]], [[Henk Peeters]] en [[Toon Wegner]] onder supervisie van docent [[Henk Meijer (kunstenaar)|Henk Meijer]]. Toen hij na de [[Tweede Wereldoorlog]] onder de wapenen werd geroepen, wilde hij niet uitgezonden worden voor de Nederlandse politionele acties in de [[Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog]] en daarom emigreerde hij naar [[Venezuela]]. In de stad [[Coro]] stichtte hij in 1947 de [[meubelmakerij|meubelfabriek]] Tecoteca, die [[Industriële vormgeving|design]]meubelen vervaardigde naar zijn eigen ontwerp. De onderneming was artistiek succesvol (in 1951 kreeg Zitman de Nationale Prijs voor Cultuur), maar werd zakelijk door pech achtervolgd. Nadat zijn atelier in 1956 was uitgebrand ging het snel bergafwaarts en een [[faillissement]] volgde in 1958.<ref>[https://sancheztaffurarquitecto.wordpress.com/2012/02/17/zitman-y-tecoteca-conocido-y-desconocido-lourdes-blanco-catalogo-sala-tac-caracas/ ''Zitman y Tecoteca. Conocido y desconocido''. Lourdes Blanco. Catálogo Sala TAC. Caracas, 2012.] {{es}}</ref>
De Leidse aannemerszoon Cees Zitman volgde vanaf zijn 15e jaar de opleiding schilderkunst aan de [[Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten]] te [[Den Haag]], als klasgenoot van [[Co Westerik]], [[Henk Peeters]] en [[Toon Wegner]] onder supervisie van docent [[Henk Meijer (kunstenaar)|Henk Meijer]]. Toen hij na de [[Tweede Wereldoorlog]] onder de wapenen werd geroepen, wilde hij niet uitgezonden worden voor de Nederlandse politionele acties in de [[Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog]] en daarom emigreerde hij naar [[Venezuela]]. In de stad [[Coro]] stichtte hij in 1947 de [[meubelmakerij|meubelfabriek]] Tecoteca, die [[Industriële vormgeving|design]]meubelen vervaardigde naar zijn eigen ontwerp. De onderneming was artistiek succesvol (in 1951 kreeg de 25-jarige Zitman de Nationale Prijs voor Cultuur), maar werd zakelijk door pech achtervolgd. Nadat zijn atelier in 1956 was uitgebrand ging het snel bergafwaarts en een [[faillissement]] volgde in 1958.<ref>[https://sancheztaffurarquitecto.wordpress.com/2012/02/17/zitman-y-tecoteca-conocido-y-desconocido-lourdes-blanco-catalogo-sala-tac-caracas/ ''Zitman y Tecoteca. Conocido y desconocido''. Lourdes Blanco. Catálogo Sala TAC. Caracas, 2012.] {{es}}</ref>


Zitman verbleef daarna drie jaar op het eiland [[Grenada]] en vervolgens drie jaar in [[Amsterdam]]. Hij bleef actief als beeldend kunstenaar en besloot zich toe te toe leggen op beeldhouwen. Hij nam lessen bij [[Pieter Starreveld]] in [[Amersfoort]] alvorens terug te keren naar Venezuela. Met zijn gezin bewoonde hij een historische suikermolen, de 'Hacienda La Trinidad', in de heuvels boven [[Caracas]]. In die stad werd hij docent aan de kunstacademie.
Zitman verbleef daarna drie jaar op het eiland [[Grenada]] en vervolgens drie jaar in [[Amsterdam]]. Hij bleef actief als beeldend kunstenaar en besloot zich toe te toe leggen op beeldhouwen. Hij nam lessen bij [[Pieter Starreveld]] in [[Amersfoort]] alvorens terug te keren naar Venezuela. Met zijn gezin bewoonde hij een historische suikermolen, de 'Hacienda La Trinidad', in de heuvels boven [[Caracas]]. In die stad werd hij docent aan de kunstacademie.

Versie van 13 jan 2016 14:23

Cornelis Zitman
Cornelis Zitman voor de deur van zijn woning en atelier in Caracas, met naast hem twee door hem gemaakte beelden.
Persoonsgegevens
Volledige naam Cornelis Jacominus Zitman
Geboren Leiden, 8 of 9 november 1926
Overleden Caracas, 10 januari 2016
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
L'inconnue van Cornelis Zitman

Cornelis Jacominus Zitman (Leiden, 8 of 9 november 1926[1] - Caracas, 10 januari 2016[2]) was een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar die in Venezuela woonde en werkte.

Leven en werk

De Leidse aannemerszoon Cees Zitman volgde vanaf zijn 15e jaar de opleiding schilderkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, als klasgenoot van Co Westerik, Henk Peeters en Toon Wegner onder supervisie van docent Henk Meijer. Toen hij na de Tweede Wereldoorlog onder de wapenen werd geroepen, wilde hij niet uitgezonden worden voor de Nederlandse politionele acties in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en daarom emigreerde hij naar Venezuela. In de stad Coro stichtte hij in 1947 de meubelfabriek Tecoteca, die designmeubelen vervaardigde naar zijn eigen ontwerp. De onderneming was artistiek succesvol (in 1951 kreeg de 25-jarige Zitman de Nationale Prijs voor Cultuur), maar werd zakelijk door pech achtervolgd. Nadat zijn atelier in 1956 was uitgebrand ging het snel bergafwaarts en een faillissement volgde in 1958.[3]

Zitman verbleef daarna drie jaar op het eiland Grenada en vervolgens drie jaar in Amsterdam. Hij bleef actief als beeldend kunstenaar en besloot zich toe te toe leggen op beeldhouwen. Hij nam lessen bij Pieter Starreveld in Amersfoort alvorens terug te keren naar Venezuela. Met zijn gezin bewoonde hij een historische suikermolen, de 'Hacienda La Trinidad', in de heuvels boven Caracas. In die stad werd hij docent aan de kunstacademie.

Zitmans figuratieve kunst kenmerkt zich door een voorkeur voor ronde vormen, maar zijn stijl maakt een minder voluptueuze indruk dan die van Fernando Botero met wie hij regelmatig is vergeleken. Zijn beeldhouwwerk werd in 1968 voor het eerst geëxposeerd in het Museo de Arte Contemporáneo de Caracas. Ook de Galería de Arte Nacional de Caracas heeft werk van hem. Vanaf 1995 wordt zijn werk ook regelmatig buiten Venezuela geëxposeerd. Het trok de belangstelling van de kunsthandelaarster Dina Vierny, het vroegere model van Aristide Maillol. Zij kocht Zitmans sculpturen aan voor het Musée Maillol in Parijs en zette zich actief in voor de promotie van zijn werk.

Ook in zijn geboorteland kwam erkenning: Zitman werd in 2005 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en het museum Beelden aan Zee wijdde in 2006 een overzichtstentoonstelling aan hem.

Hij overleed in Venezuela op 89-jarige leeftijd.

Bibliografie

  • Joke Horde (red.), Dick den Haas, Bertrand Lorquin, Jan Teeuwisse: Cornelis Zitman. Onze man in Caracas/Our man in Caracas. Tentoonstellingscatalogus, uitg. Museum Beelden aan Zee/Waanders, Scheveningen/Zwolle, 2006. (nl) (en)

Externe links