Dawa: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Hansmuller (overleg | bijdragen)
→‎Referenties: dode link
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Zie artikel|Voor de Iraakse politieke partij, zie [[Islamitische Daawa Partij]].}}
{{Zie artikel|Voor de Iraakse politieke partij, zie [[Islamitische Daawa Partij]].}}
'''Dawa''' verwijst gewoonlijk naar het [[bekering|bekeren]] tot de [[islam]] (dat wil zeggen vrijwillige bekering door kennismaking met een religie). Het Arabische '''الدعوة'''/'''daˤwah''' betekent letterlijk "oproepende" of "uitnodigende", daar het het actieve deelwoord isvan een werkwoord dat de verschillende betekenissen van "oproepen, uitnodigen" (waarvan de triconsonantische wortel '''د ع و''' is) heeft. Een moslim die de daˤwah praktiseert als godsdienstleraar of meedoet aan een vrijwillige gemeenschapsinspanning, wordt een dāˤī (meervoud دعاة/du'āt, vaak [[Transliteratie|getranslitereerd]] als "da'ee"). Een dāˤī is dus iemand die mensen uitnodigt tot een beter begrip van de islam door middel van een gesprek, en kan in sommige gevallen worden beschouwd als het islamitische equivalent van een [[missionaris]] of [[zendeling]].
'''Dawa''' verwijst gewoonlijk naar het [[bekering|bekeren]] tot de [[islam]] (dat wil zeggen vrijwillige bekering door kennismaking met een religie). Het Arabische '''الدعوة'''/'''daˤwah''' betekent letterlijk "oproepende" of "uitnodigende", daar het het actieve deelwoord is van een werkwoord dat de verschillende betekenissen van "oproepen, uitnodigen" (waarvan de triconsonantische wortel '''د ع و''' is) heeft. Een moslim die de daˤwah praktiseert als godsdienstleraar of meedoet aan een vrijwillige gemeenschapsinspanning, wordt een dāˤī (meervoud دعاة/du'āt, vaak [[Transliteratie|getranslitereerd]] als "da'ee"). Een dāˤī is dus iemand die mensen uitnodigt tot een beter begrip van de islam door middel van een gesprek, en kan in sommige gevallen worden beschouwd als het islamitische equivalent van een [[missionaris]] of [[zendeling]].

Onder invloed van het heroplevende Saoedische [[salafisme]], het [[wahabisme]], heeft de dawa sinds het ontstaan van de [[Koude Oorlog]] een dwingender, proselitisch karakter gekregen. Inspelend op de economische crisis van de jaren tachtig en de daarmee gepaard gaande socio-culturele en morele vervreemding van de gastarbeiders in West-Europa hebben de wahabieten een actief en succesvol islamiseringsbeleid gevoerd.


==Referenties==
==Referenties==

Versie van 15 jan 2016 17:47

Voor de Iraakse politieke partij, zie Islamitische Daawa Partij.

Dawa verwijst gewoonlijk naar het bekeren tot de islam (dat wil zeggen vrijwillige bekering door kennismaking met een religie). Het Arabische الدعوة/daˤwah betekent letterlijk "oproepende" of "uitnodigende", daar het het actieve deelwoord is van een werkwoord dat de verschillende betekenissen van "oproepen, uitnodigen" (waarvan de triconsonantische wortel د ع و is) heeft. Een moslim die de daˤwah praktiseert als godsdienstleraar of meedoet aan een vrijwillige gemeenschapsinspanning, wordt een dāˤī (meervoud دعاة/du'āt, vaak getranslitereerd als "da'ee"). Een dāˤī is dus iemand die mensen uitnodigt tot een beter begrip van de islam door middel van een gesprek, en kan in sommige gevallen worden beschouwd als het islamitische equivalent van een missionaris of zendeling.

Onder invloed van het heroplevende Saoedische salafisme, het wahabisme, heeft de dawa sinds het ontstaan van de Koude Oorlog een dwingender, proselitisch karakter gekregen. Inspelend op de economische crisis van de jaren tachtig en de daarmee gepaard gaande socio-culturele en morele vervreemding van de gastarbeiders in West-Europa hebben de wahabieten een actief en succesvol islamiseringsbeleid gevoerd.

Referenties