Dirk Roofthooft: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
structuur
k (structuur)
k (structuur)
Als tv-acteur is Dirk Roofthooft vooral bekend als Jean-Claude Delcorps uit ''[[Clan (televisieserie)|Clan]]'' waarvoor hij tijdens de Nacht van de [[Vlaamse Televisie Sterren 2012]] gelauwerd werd als Beste Acteur van het voorbije jaar. Andere bekende rollen van hem zijn die van Willem Deweerdt in de dramareeks ''[[Zuidflank]]'' en die van [[Pietje De Leugenaar (personage)|Pietje de Leugenaar]] in ''[[Terug naar Oosterdonk]]'', een televisieserie van [[Frank Van Passel]].
 
Dirk Roofthooft won over de jaren heen verschillende film- en toneelprijzen, zowel in binnen- als buitenland. In 1996 ontving Dirk Roofthooft de Thaliaprijs, voor de Vlaamse theaterpersoonlijkheid van het jaar. In 2007 won hij de [[Louis d'Or (prijs)|Louis d'Or]] voor zijn hoofdrol in het stuk ''Mefisto Forever'' van [[Guy Cassiers]] en [[Tom Lanoye]] bij [[Het Toneelhuis]]. Hij kreeg de [[Joseph Plateauprijs]] voor beste Belgische filmacteur in 1998 (''[[Hombres Complicados]]'') en 2001 (''Pleure pas Germaine''). In 2010 verzorgde hij stem (en beeld) bij de gedichten op het Brugse poëziefestival "poëzie in dubbeltijd" dat opgezet werd door [[Gwij Mandelinck]].
 
== Eerbetoon ==
Dirk Roofthooft won over de jaren heen verschillende film- en toneelprijzen, zowel in binnen- als buitenland. In 1996 ontving Dirk Roofthooft de Thaliaprijs, voor de Vlaamse theaterpersoonlijkheid van het jaar. In 2007 won hij de [[Louis d'Or (prijs)|Louis d'Or]] voor zijn hoofdrol in het stuk ''Mefisto Forever'' van [[Guy Cassiers]] en [[Tom Lanoye]] bij [[Het Toneelhuis]]. Hij kreeg de [[Joseph Plateauprijs]] voor beste Belgische filmacteur in 1998 (''[[Hombres Complicados]]'') en 2001 (''Pleure pas Germaine'').
 
==Filmografie==
29.074

bewerkingen

Navigatiemenu