Hypertext Transfer Protocol Secure: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''HyperText Transfer Protocol Secure''', afgekort '''HTTPS''', is een uitbreiding op het [[Hypertext_Transfer_Protocol|HTTP]]-[[protocol]] met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden.
 
Een HTTPS-verbinding is een normale HTTP-verbinding bovenop een [[Secure Sockets Layer|SSL-Verbinding]] met daarin een normale HTTP-verbinding. De SSL-verbinding versleutelt hierbij het HTTP-verkeer, waardoor het verkeer, als het onderschept wordt, niet uit te lezen valt zonder het [[encryptie]]-algoritme te kraken. Dit in tegenstelling tot normaal HTTP-verkeer. Dit wordt namelijk als onversleutelde tekst over de verbinding verstuurd, waardoor het zonder iets te kraken uit te lezen valt als het onderschept wordt.
 
Bij afspraak geschiedt HTTPS-verkeer standaard op [[TCP- en UDP-poorten|poort]] 443, toegekend door [[Internet Assigned Numbers Authority|IANA]].
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu