CubeSat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Cubesats zijn nanosatellieten met gestandaardiseerde afmetingen. Zij zijn samengesteld uit één of meerdere [[Kubus (ruimtelijke figuur)|kubussen]] met 10 cm zijde en een gewicht tot 1,33 kg. De grote meerderheid van de CubeSat activiteiten behoren tot de categorie van de [[radioamateur]]s of de [[universiteit]]sprojecten. Zij zijn klein van omvang en sneller in ontwikkeling dan hun grotere zusters. Zij bieden studenten de mogelijkheid praktische ervaring op te doen in het ontwikkelen en testen van [[ruimtetuig]]en in reële omstandigheden. Er begint ook interesse te komen van commerciële zijde en beginnen CubeSats een top trend te worden in de ruimte activiteiten.
'''Cubesats''' zijn nanosatellieten met gestandaardiseerde afmetingen. Zij zijn samengesteld uit één of meerdere [[Kubus (ruimtelijke figuur)|kubussen]] met 10 cm-zijden en een gewicht tot 1,33 kg. De grote meerderheid van de CubeSat activiteiten behoren tot de categorie van de [[radioamateur]]s of de [[universiteit]]sprojecten. Zij zijn klein van omvang en sneller in ontwikkeling dan hun grotere zusters. Zij bieden studenten de mogelijkheid praktische ervaring op te doen in het ontwikkelen en testen van [[ruimtetuig]]en in reële omstandigheden. Er begint ook interesse te komen van commerciële zijde en beginnen CubeSats een top trend te worden in de ruimte-activiteiten.


==Lanceer mogelijkheden==
==Lanceer mogelijkheden==
Om een cubesat in de ruimte te krijgen moet er ruimte op een raket beschikbaar zijn. Diverse kleine raketten zijn bij commerciële ruimtevaartbedrijven als [[Fire Fly Space Systems]] en [[Virgin Galactic]] in ontwikkeling voor dit doeleinde. [[United Launch Alliance]] biedt sinds 2015 standaard ruimte aan Amerikaanse universiteiten om hun cubesats mee te liften met de hoofdlading die op hun Atlas V en Delta IV wordt gelanceerd. Ook op de eerste vlucht van [[NASA]]'s [[Space Launch System]] (EM1) zullen cubesats meeliften. Bij [[SpaceX]] is onder andere op de bevooradingsvluchten naar het ISS ruimte voor cubesats op de [[Falcon 9]] draagraket.
Om een cubesat in de ruimte te krijgen, moet er ruimte op een raket beschikbaar zijn. Diverse kleine raketten zijn bij commerciële ruimtevaartbedrijven als [[Fire Fly Space Systems]] en [[Virgin Galactic]] in ontwikkeling voor dit doeleinde. [[United Launch Alliance]] biedt sinds 2015 standaard ruimte aan Amerikaanse universiteiten om hun cubesats mee te liften met de hoofdlading die op hun Atlas V en Delta IV wordt gelanceerd. Ook op de eerste vlucht van [[NASA]]'s [[Space Launch System]] (EM1) zullen cubesats meeliften. Bij [[SpaceX]] is onder andere op de bevooradingsvluchten naar het ISS ruimte voor cubesats op de [[Falcon 9]] draagraket.


==ESA's Cubesat programma==
==ESA's Cubesat programma==

De educatieve tak van de ESA heeft diverse initiatieven genomen op het vlak van de CubeSats, alle op universitair niveau. Zo zijn er zeven, door studenten gebouwde CubeSats, samen met de [[Vega (raket)|Vega]] vlucht in 2012 gelanceerd. Verder levert de ESA haar bijdrage aan de testen van de HumSat-D satellieten en het huidige “Vlieg je eigen satelliet!” programma.
De educatieve tak van de ESA heeft diverse initiatieven genomen op het vlak van de CubeSats, alle op universitair niveau. Zo zijn er zeven, door studenten gebouwde CubeSats, samen met de [[Vega (raket)|Vega]] vlucht in 2012 gelanceerd. Verder levert de ESA haar bijdrage aan de testen van de HumSat-D satellieten en het huidige “Vlieg je eigen satelliet!” programma.


Regel 11: Regel 10:


De vier fasen zijn:
De vier fasen zijn:
* '''Bouw uw satelliet!''' In deze fase bouwen de studenten hun satelliet en testen het systeem in een laboratorium.
; Bouw uw satelliet! : In deze fase bouwen de studenten hun satelliet en testen het systeem in een laboratorium.
* '''Test uw satelliet!''' In deze fase wordt de satelliet in reële omstandigheden getest. Dit wil zeggen, omstandigheden zoals die in de ruimte voorkomen zoals [[trilling]]en, [[vacuüm]] en [[temperatuur]]condities.
; Test uw satelliet! : In deze fase wordt de satelliet in reële omstandigheden getest. Dit wil zeggen, omstandigheden zoals die in de ruimte voorkomen zoals [[trilling]]en, [[vacuüm]] en [[temperatuur]]condities.
* '''Kaartje naar lancering!''' In deze fase bereiden de studenten hun satelliet voor op de lancering (Launch Acceptance Review). Dit omvat ook de integratie met de [[draagraket]].
; Kaartje naar lancering! : In deze fase bereiden de studenten hun satelliet voor op de lancering (Launch Acceptance Review). Dit omvat ook de integratie met de [[draagraket]].
* '''CubeSats in space!''' In deze fase wordt hun satelliet gelanceerd en doen ze de nodige handelingen om de ruimtemissie te doen slagen. Alleen de perfect geteste en werkende satellieten geraken in deze fase.
; CubeSats in space! : In deze fase wordt hun satelliet gelanceerd en doen ze de nodige handelingen om de ruimtemissie te doen slagen. Alleen de perfect geteste en werkende satellieten geraken in deze fase.

==Bron==
*https://techforspace.com/esa-education-programmes/


{{nocat||2016|01|26}}
Bron: https://techforspace.com/esa-education-programmes/

Versie van 26 jan 2016 17:04

Cubesats zijn nanosatellieten met gestandaardiseerde afmetingen. Zij zijn samengesteld uit één of meerdere kubussen met 10 cm-zijden en een gewicht tot 1,33 kg. De grote meerderheid van de CubeSat activiteiten behoren tot de categorie van de radioamateurs of de universiteitsprojecten. Zij zijn klein van omvang en sneller in ontwikkeling dan hun grotere zusters. Zij bieden studenten de mogelijkheid praktische ervaring op te doen in het ontwikkelen en testen van ruimtetuigen in reële omstandigheden. Er begint ook interesse te komen van commerciële zijde en beginnen CubeSats een top trend te worden in de ruimte-activiteiten.

Lanceer mogelijkheden

Om een cubesat in de ruimte te krijgen, moet er ruimte op een raket beschikbaar zijn. Diverse kleine raketten zijn bij commerciële ruimtevaartbedrijven als Fire Fly Space Systems en Virgin Galactic in ontwikkeling voor dit doeleinde. United Launch Alliance biedt sinds 2015 standaard ruimte aan Amerikaanse universiteiten om hun cubesats mee te liften met de hoofdlading die op hun Atlas V en Delta IV wordt gelanceerd. Ook op de eerste vlucht van NASA's Space Launch System (EM1) zullen cubesats meeliften. Bij SpaceX is onder andere op de bevooradingsvluchten naar het ISS ruimte voor cubesats op de Falcon 9 draagraket.

ESA's Cubesat programma

De educatieve tak van de ESA heeft diverse initiatieven genomen op het vlak van de CubeSats, alle op universitair niveau. Zo zijn er zeven, door studenten gebouwde CubeSats, samen met de Vega vlucht in 2012 gelanceerd. Verder levert de ESA haar bijdrage aan de testen van de HumSat-D satellieten en het huidige “Vlieg je eigen satelliet!” programma.

Vlieg je eigen satelliet! is een educatief programma dat universiteitsstudenten helpt een werkende satelliet te bouwen. Het is zeker een grote toegevoegde waarde voor de studenten als ESA-specialisten hun ervaringen delen. De bouw verloopt in vier fasen. Elke fase moet de beoordeling van een expert hebben voordat naar de volgende fase overgestapt mag worden.

De vier fasen zijn:

Bouw uw satelliet!
In deze fase bouwen de studenten hun satelliet en testen het systeem in een laboratorium.
Test uw satelliet!
In deze fase wordt de satelliet in reële omstandigheden getest. Dit wil zeggen, omstandigheden zoals die in de ruimte voorkomen zoals trillingen, vacuüm en temperatuurcondities.
Kaartje naar lancering!
In deze fase bereiden de studenten hun satelliet voor op de lancering (Launch Acceptance Review). Dit omvat ook de integratie met de draagraket.
CubeSats in space!
In deze fase wordt hun satelliet gelanceerd en doen ze de nodige handelingen om de ruimtemissie te doen slagen. Alleen de perfect geteste en werkende satellieten geraken in deze fase.

Bron