Moldavische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(schakel erbij)
Tijdens de [[Russische Burgeroorlog]] ging de heerschappij van het gebied twaalf keer over en weer tussen het [[Witten (leger)|Witte Leger]] en het [[Rode Leger (Sovjet-Unie)|Rode Leger]], [[Kozakken]], Oekraïense milities en rondtrekkende hordes bandieten. Na de overwinning van het Rode Leger in 1920 werd het gebied onderdeel van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek.
 
De autonome sovjetrepubiek ontstond toen er een aangetekende brief van de Bolsjewistische activisten Grigore Kotovski, Bădulescu Alexandru, Pavel Tcacenco, Solomon Tinkelman, Alexandru Nicolau, Alexandru Zalic, Ion Dic Dicescu, Theodor Diamandescu, Teodor Chioran, en Vladimir Popovici uit Besserabije kwam met het plan om een autonome republiek in de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek te creëren. Deze brief zorgde voor een dispuut tussen hen en de minister van Buitenlandse Zaken, [[Georgi Tsjitsjerin]] die bang was dat de oprichting van de autonome republiek te kort na de burgeroorlog kwam en tot een "groeiend Roemeens chauvinisme" zou leiden. Kotvinski vond dat een nieuwe republiek de communistische ideeën in Bessarabië zou verspreiden en dat zelfs Roemenië en de hele Balkan communistisch kon worden. Op 7 maart werd besloten dat eruit de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek de [[Moldavische Autonome Oblast]] inkon de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliekworden opgericht werd.wat Opop 24 maart 1924 werd de autonome oblast opgerichtgebeurde.
 
De oprichting van etnische republieken was een normale politiek in de Sovjet-Unie in die tijd en met de oprichting van de Moldavische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek zijn greep op [[Bessarabië]] kon behouden.
25.220

bewerkingen

Navigatiemenu