Willem Hendrik van Gloucester: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haagschebluf (overleg | bijdragen)
link naar artikel zoon
k The Banner heeft de pagina Willem Hendrik, hertog van Gloucester en Edinburgh naar Willem Hendrik van Gloucester hernoemd: een titel is in het VK geen deel van de naam
(geen verschil)

Versie van 10 feb 2016 15:44

Willem Hendrik, Hertog van Gloucester en Edinburgh
1743 - 1805
Willem Hendrik op een geschilderd portret van Johann Zoflany (1780)
Hertog van Gloucester en Edinburgh
Periode 1764-1805
Voorganger Creatie 1764
Opvolger Willem Frederik (zoon)
Graaf van Connaught
Periode 1764-1805
Voorganger Creatie 1764
Opvolger Willem Frederik (zoon)
Vader Frederik, prins van Wales
Moeder Caroline van Brandenburg-Ansbach

Willem Hendrik van Groot-Brittannië (Londen, 14 november 1743 - aldaar, 25 augustus 1805) uit het Huis Hannover, was een lid van de Britse Koninklijke familie. Hij was een zoon van kroonprins Frederik, de prins van Wales en van prinses Augusta van Saksen-Gotha.

Geschiedenis

Prins Willem werd geboren op 14 november 1743 in Leicester House te Londen. Zijn vader was Prins Frederik van Wales, de oudste zoon van koning George II van Groot-Brittannië en diens vrouw koningin Caroline van Brandenburg-Ansbach. Zijn moeder was de Prinses van Wales Augusta van Saksen-Gotha. Willem Hendrik werd gedoopt in Leicester House elf dagen na zijn geboorte. Zijn peters en meters waren: Prins Willem IV van Oranje-Nassau, de stadhouder der Verenigde Nederlanden, Prins Willem Augustus van Groot-Brittannië een jongere broer van Willems vader en een jongere zuster van Willems vader Prinses Amelia Sophia van Groot-Brittannië. Als kleinzoon van de monarch werd hij bij zijn geboorte Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Hendrik. Hij was toen vierde in lijn van de troonopvolging.

Prins Willem Hendrik trad later toe tot het Britse leger. Toen zijn vader stierf op 20 maart 1751, werd Willems oudste broer, George, de nieuwe kroonprins, die op 25 oktober 1760 als George III zijn grootvader, George II, opvolgde als koning.

Door zijn broer, koning George III van het Verenigd Koninkrijk werd Willem in 1760 hertog van Gloucester en Edinburgh en graaf van Connaught gemaakt. Hij werd Ridder in de Orde van de Kousenband op 27 mei 1762.[1]

Huwelijk en kinderen

In 1766 huwde hij in het geheim met Maria Walpole, en werd de vader van:

Daarnaast had hij nog een aantal natuurlijke kinderen.

Zie ook

Hertog van Gloucester: Hertog van Gloucester en Edinburgh, eertse creatie (1764)