Nationale Monumentenorganisatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wikify + nocat
(Wikify + nocat)
De '''Nationale Monumentenorganisatie''', afgekort '''NMo''', is een [[Nederland]]se organisatie, die o.a.onder andere Rijksmonumenten beheert die geen rijksfunctie hebben. De visie van deze organisatie is als volgt verwoord door voorzitter Anton Valk:
{{cquote|''De monumentenwereld was gefragmenteerd. We hopen beter kennis te delen en schaalvoordelen te halen, nieuwe toepassingen voor monumenten te ontwikkelen, en grotere publieke belangstelling voor monumenten te wekken.
''}}
 
== Historie ==
In 2012 besloot de minister van (destijds) [[Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties|Binnenlandse Zaken]], [[Piet Hein Donner]], dat rijksmonumenten, die geen rijksfunctie meer vervullen, door het [[Rijk]] afgestoten kunnen worden. Zijn opvolger in deze: de [[Minister voor Wonen en Rijksdienst]], [[Stef Blok]], zette de verzelfstandiging in 2013 door.
 
In april 2014 werd de NMo opgericht door zes organisaties op het gebied van monumentenbehoud. Hierin zaten o.a.onder andere: [[Vereniging Hendrick de Keyser]], [[Vereniging Natuurmonumenten]], [[Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen]], [[BOEi]], [[Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel]].
De van het Rijk ontvangen 'instandhoudingsvergoeding' van €. 61 Miljoenmiljoen wordt gestort in een vermogensfonds. Uit de opbrengsten moet de organisatie beheer en onderhoud van de monumenten bekostigen.
 
Op vrijdag 15 januari 2016 zijn 29 monumenten zonder rijkstaakrijksfunctie overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.
 
== Monumenten ==
Onder andere:
* [[Sint-Bavokerk (Aardenburg)|Baafskerk]] in [[Aardenburg]]
* [[De Naald (Apeldoorn)]],|De gedenknaald van [[koning Willem IIINaald]] in [[Apeldoorn]]
* Kasteel [[Slangenburg]] in [[Doetinchem (gemeente)|Doetinchem]]
* [[Slot Assumburg]] in [[Heemskerk]]
== Externe links ==
* [http://www.nationalemonumentenorganisatie.nl/ website NMo]
 
{{nocat}}
75.982

bewerkingen

Navigatiemenu