Eerste Bulgaarse Rijk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Het '''Eerste Bulgaarse Rijk''' ([[Bulgaars]]: Първo Българско царство, ''Părvo Bălgarsko Tsarstvo'') was van 632 tot 1018 een staat in de [[Donaudelta]]. Deze staat hield op te bestaan in 1018 doordat het gebied geannexeerd werd door het [[Byzantijnse Rijk]]. Op zijn hoogtepunt strekte het rijk zich uit van [[Boedapest]] tot aan de [[Zwarte Zee]] en van de [[Dnjepr (rivier)|Dnjepr]] tot aan de [[Adriatische Zee]].
 
Na het ineenstorten van het Eerste [[Rijk der Göktürken]] kwamen de [[Khazaren]] aan de macht, die op hun beurt een andere Turkse stam, de Onogur-[[Bulgaren]], naar het westen verdreven. Op hun beurt verdreven zij de [[KaganaatAvaren Avar(Europa)|Avaren]]. Een deel van de Bulgaren had zich onder [[Asparuch]] aan de benedenloop van de [[Donau]] gevestigd en zij stichtten een nieuw rijk.
 
In 717-718 versloeg een coalitie van Bulgaarse en Byzantijnse legers de [[Arabieren]] tijdens de [[slag bij Constantinopel (717-718)|slag bij Constantinopel]]. Hierbij redden ze [[Oost-Europa]] van een [[islam]]itische verovering van Europa. Later zorgde de coalitie ervoor dat het [[Avaarse Rijk]] zich niet kon uitbreiden op de [[Pannonische vlakte]] en het [[Tatra (gebergte)|Tatragebergte]]. Het Bulgaarse Rijk diende hierbij als bufferstaat tegen nomadische invallen vanuit het oosten tijdens de zogenaamde tweede golf van de [[Grote Volksverhuizing]]. De [[Petsjenegen]] en de [[Kumanen]] werden in Noordoost Bulgarije tegengehouden en de [[Magyaren]] moesten zich na een nederlaag in 896 terugtrekken op de Pannonische vlakte.
 
De Bulgaren veroverden tijdens de [[Byzantijns-Bulgaarse oorlogen]] de [[Slavische volkeren|Slavische]] gebieden [[Thracië]] en [[Macedonië (regio)|Macedonië]]. Na de nederlaag van het Bulgaarse leger in 977 bij de [[Slag bij Anchialus]] stond het Bulgaarse Rijk op de rand van de afgrond. Het Eerste Bulgaarse Rijk eindigde ten slotte in 1018, na de annexatie door het [[Byzantijnse Rijk]]. De Bulgaren wisten het juk van het Byzantijnse Rijk in 1185 echter weer af te werpen, waarna zij in 1185 het [[Tweede Bulgaarse Rijk]] stichtten.
25.401

bewerkingen

Navigatiemenu