Houtpellets: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.768 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Wijzigingen door 83.134.113.185 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 46.253.36.123
Label: Misbruikfilter: Leeghalen
k (Wijzigingen door 83.134.113.185 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 46.253.36.123)
De hoeveelheid energie per droog volume is lager dan die van stookolie (5 kWh/kg voor pellets tegenover 11,9 kWh/kg voor olie. De opslag is echter eenvoudiger omdat er geen milieubeschermende maatregelen getroffen hoeven worden zoals bij olie.
 
== Eigenschappen ==
ok
De kleur van de pellets zegt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit, maar eerder over de toegepaste [[houtsoort]]. Donkere pellets bevatten houtsoorten zoals [[eikenhout]]. Deze pellets branden heter en minder fel. Bleke pellets zijn vaak vervaardigd uit houtsoorten zoals [[dennenhout]]. Deze branden vlugger maar hebben een lager rendement.
 
=== Kwaliteit ===
Sinds januari 2010 is de [[Europese Commissie]] bezig een nieuwe standaard in te voeren voor houtpellets daar vooral [[DIN]]+ fraudegevoelig bleek te zijn en in mindere mate DIN 51731 en de ''Önorm'' die uit de vorige eeuw stammen en niet meer up to date zijn. De nieuwe norm is EN+ welke verdeeld is in 3 categorieën; EN+ A1, EN+ A2 en EN+ B. Vooral voor [[houtzagerij]]en die een eigen pers hebben zijn A1 en A2 interessant. In deze categorieën dient men exact aan te kunnen tonen waar de grondstof vandaan komt. Bij A1 en A2 dient de houtpellet uit schoon onbehandeld hout te bestaan. Kwaliteit A2 heeft in plaats van een chloorgehalte van <0,02% een grenswaarde van <0.03%. Categorie B is voor houtpelletfabrieken die op grote schaal grondstoffen inzamelen. Categorie B wil dus niet zeggen dat het een slechtere kwaliteit is. Enkel de exacte herkomst van de grondstoffen is moeilijk aan te tonen.
 
Voorts kan een fabriek ook nog NTA 8080 gecertificeerd zijn. Deze certificering dekt volledig de kwaliteit van de grondstoffen als ook het bewijs dat alles schoon, onbehandeld en uit gecontroleerde houtkap komt. NTA 8080 wordt streng gecontroleerd door onafhankelijk aangewezen laboratoria door middel van steekproeven bij desbetreffende fabrieken.
 
== Opslag ==
De opslag van de pellets kan gebeuren in een opslagkamer, een ondergrondse tank of een flexibele losstaande tank. De aanvoer vanuit deze opslagmogelijkheden gebeurt gewoonlijk volautomatisch. Pellets kunnen met bijvoorbeeld [[Vijzel (waterschroef)|wormschroeven]] goed getransporteerd worden.
 
== Externe link ==
ok
* [http://www.pelletinfo.net/ Pelletinfo.net]
 
{{Appendix|2=
* http://www.pelletinfo.net
}}
 
[[Categorie:Biomassa]]
67.676

bewerkingen

Navigatiemenu