Samosata: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Invulling parameters sjabloon
opgelapt
Regel 1: Regel 1:
{{wiu|Februari-artikel|2=2016|3=02|4=29}}
{{wiu|Februari-artikel|2=2016|3=02|4=29}}
[[Bestand:The imperial army besieges Samosata.jpg|thumb|Afbeelding van de Byzantijnse aanval op Samosata in 859]]
'''Samosata''' was een antieke stad, waarvan de ruïnes zich bevinden nabij de huidige stad Samsat in de Turkse provincie [[Adıyaman (provincie)|Adiyaman]] bij de [[Eufraat]]. De plaats werd ook het '''Antiochië van Commagene''' (in het [[Grieks]]: Αντιόχεια η Κομμαγηνή) genoemd. Het was de hoofdstad van een klein hellenistisch koninkrijk [[Commagene]] (van de derde eeuw vóór Christus tot [[72]]) en maakte nadien deel uit van de Romeinse provincie [[Syrië]].
'''Samosata''' (Oud-Grieks: Σαμόσατα) was een antieke stad, waarvan de ruïnes zich bevinden nabij de huidige stad Samsat in de Turkse provincie [[Adıyaman (provincie)|Adiyaman]] aan de rechteroever van de [[Eufraat]]. Tegenwoordig is de locatie ondergelopen door de aanwezigheid van de [[Atatürkdam]].

De plaats werd ook het '''Antiochië van Commagene''' (in het [[Grieks]]: Αντιόχεια η Κομμαγηνή) genoemd. Het was de hoofdstad van een klein hellenistisch koninkrijk [[Commagene]] (van de derde eeuw vóór Christus tot [[72]]) en maakte nadien deel uit van de Romeinse provincie [[Syrië]].

Het was een belangrijke pleisterplaats op de handelsroute tussen oost en west en op de route tussen [[Damascus, [[Palmyra]] en en [[Sura]] richting [[Armenië]] en de [[Zwarte Zee]].

Vondsten uit Samosata bevinden zich in het Archeologisch Museum Adıyaman.


==Heiligen en martelaren==
==Heiligen en martelaren==
Samosata is gekend als geboorteplaats van [[Lucianus van Samosate|Lucianus]] in de [[2de eeuw]] en van [[Paulus van Samosata]] in de [[derde eeuw]]. Bovendien is Samasota bekend vanwege de kruisiging van 7 christenen die weigerden aan een heidens ritueel deel te nemen: [[Abibus]], Hipparchus, Johannes, Lollianus, Paragnus, Philotheus en Romanus.
Samosata staat bekend als geboorteplaats van [[Lucianus van Samosate|Lucianus]] in de [[2de eeuw]] en van [[Paulus van Samosata]] in de [[derde eeuw]]. Bovendien is Samasota bekend vanwege de kruisiging van 7 christenen die weigerden aan een heidens ritueel deel te nemen: [[Abibus]], Hipparchus, Johannes, Lollianus, Paragnus, Philotheus en Romanus.


{{Appendix|2=Gebaseerd op de Duitse (en voor de heiligen op de Engelse) wikipedia.}}
[[Categorie:Oud-Griekse stad in Klein-Azië]]
[[Categorie:Oud-Griekse stad in Klein-Azië]]
[[Categorie:Archeologische plaats in Turkije]]
[[Categorie:Archeologische plaats in Turkije]]

Versie van 18 mrt 2016 10:58

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Afbeelding van de Byzantijnse aanval op Samosata in 859

Samosata (Oud-Grieks: Σαμόσατα) was een antieke stad, waarvan de ruïnes zich bevinden nabij de huidige stad Samsat in de Turkse provincie Adiyaman aan de rechteroever van de Eufraat. Tegenwoordig is de locatie ondergelopen door de aanwezigheid van de Atatürkdam.

De plaats werd ook het Antiochië van Commagene (in het Grieks: Αντιόχεια η Κομμαγηνή) genoemd. Het was de hoofdstad van een klein hellenistisch koninkrijk Commagene (van de derde eeuw vóór Christus tot 72) en maakte nadien deel uit van de Romeinse provincie Syrië.

Het was een belangrijke pleisterplaats op de handelsroute tussen oost en west en op de route tussen [[Damascus, Palmyra en en Sura richting Armenië en de Zwarte Zee.

Vondsten uit Samosata bevinden zich in het Archeologisch Museum Adıyaman.

Heiligen en martelaren

Samosata staat bekend als geboorteplaats van Lucianus in de 2de eeuw en van Paulus van Samosata in de derde eeuw. Bovendien is Samasota bekend vanwege de kruisiging van 7 christenen die weigerden aan een heidens ritueel deel te nemen: Abibus, Hipparchus, Johannes, Lollianus, Paragnus, Philotheus en Romanus.