Vakgebied: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/ met AWB
k (http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/238/en_een_van_de/ met AWB)
* [[Wetenschappelijke discipline]] ofwel een wetenschappelijk vakgebied
Naast de genoemde groepen van vakgebieden kan elk werkterrein of beroep waarvoor een aanzienlijke ervaring in dat beroep vereist is, een vakgebied genoemd worden.
 
Elk vakgebied is in ontwikkeling. Dit geldt voor wetenschappelijke vakgebieden, waar door experiment en theorievorming nieuwe kennis wordt ontwikkeld. Dit geldt evenzogoed voor technische vakken en voor veel beroepen. Nieuwe beoefenaars bouwen voort op het werk van hun voorgangers.
 
=== Discipline ===
Het begrip vakgebied is verwant aan het begrip 'discipline'. Het begrip discipline is bekend uit de [[wetenschap]] en uit de [[sport]]. Een werkterrein wordt een discipline genoemd, als het enige mate van [[organisatie|institutionalisatie]] vertoond; als er bijvoorbeeld vakopleidingen, diploma's, en beroepsorganisaties zijn, waardoor de discipline strak omlijnd en duidelijk gedefinieerd is.
 
Het begrip vakgebied is wat losser gedefinieerd en wordt meer door de eisen van de praktijk bepaald. Een vakgebied kan bestaan uit slechts één discipline, maar kan ook meerdere disciplines in zich verenigen. Men spreekt dan van een [[multidisciplinair]] vakgebied (multi = meerdere). Een voorbeeld van een multidisciplinair vakgebied is milieukunde, dat disciplines als [[ecologie]], [[scheikunde]], [[geneeskunde]] en [[recht]] in zich verenigt. Het is echter gebruikelijker om te spreken over multidisciplinair onderzoek (eventueel binnen een bepaald vakgebied) dan over een multidisciplinair vakgebied.
 
=== Specialisatie ===
Een kennisgebied of onderzoeksgebied kan opgesplitst worden in deelgebieden, die op hun beurt weer in kleinere specialisaties verdeeld kunnen worden.
 
== Zie ook ==
225.279

bewerkingen

Navigatiemenu