Asharisme: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
taal
(taal)
De '''asharitische''' denkrichting scheurde zich eind 9e eeuw af van het ''[[moetazilisme]]''. De Asharietenasharieten oordeelden dat mensen niet door de rede tot correcte (morele) oordelen kunnen komen, maar alleen door de openbaring uit de heilige geschriften ([[Koran]] en [[Ahadith]]) en waren aanhangers van de leer van de [[predestinatie]]. De stichter die zijn naannaam aan deze denkrichting heeft gegeven was ''Abu ’al Hassan al-Ashari'' (874-935), die tot zijn 40ste een moetaziliet was en later een van de grootste bestrijders van het ''moetazilisme''. De invloedrijkste proponent van de asharieten was de bekende schriftgeleerde [[al-Ghazali]].
 
De asharieten wezen de [[Aristoteles|aristotelische]] filosofie af maar stonden een beperkt gebruik van logica en dialectiek toe ten behoeve van de afleiding van de [[sharia]] uit de heilige geschriften [[Koran]] en [[Ahadith]].
Andere invloedrijke schriftgeleerden van hoofdzakelijk asharitische denkrichting waren ''[[Fakhr al-Din Razi]]'' (1149-1209 wiskundige, fysicus, arts, wijsgeer) en de geleerde en socioloog-historicus ''[[Ibn Khaldun]]'' (1332-1406).
 
Enkele islamitische geleerden, haddenonder openlijk kritiek op deze stroming waaronderwie [[Ahmad ibn Tajmijja]] en [[Mohammed ibn Abdul-Wahhab]], hadden openlijk kritiek op deze stroming.
 
== Zie ook ==
13.514

bewerkingen

Navigatiemenu