Grondwet van Noord-Korea: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
Il-sung is de voornaam. Beter om hier de volledige naam te gebruiken.
k (officiëel→officieel)
(Il-sung is de voornaam. Beter om hier de volledige naam te gebruiken.)
De '''Socialistische [[Grondwet]] van de Democratische Volksrepubliek Korea''' (officieel '''Kim Il-sungs Grondwet'''<ref>Considerans, laatste alinea.</ref>) is de hoogste [[wet]] van [[Noord-Korea]]. De wet werd in december [[1972]] aangenomen door de eerste [[Opperste Volksvergadering]] en is in april 2009 voor het laatst [[amendement|geamendeerd]]. De eerste Noord-Koreaanse [[constitutie]] werd aangenomen in [[1948]], toen de Democratische Volksrepubliek Korea werd gesticht.
 
In de [[preambule]] wordt op positieve wijze beschreven hoe [[Kim Il-sung]] de republiek creëerde. Aan het eind van de preambule is de eerste bepaling opgenomen, namelijk dat Kim Il-sung de [[Eeuwigeeuwig Presidentpresident van de Republiek|eeuwige president van de Republiek]] is. Daarnaast wordt het document zelf in dit gedeelte uitgelegd als ''"de [[codificatie]] van de op de [[Juche]] geënte ideeën van de grote leider kameraad Kim Il-sung over staatsvorming en zijn heldendaden daartoe."''
 
De rest van de wet is verdeeld in zeven hoofdstukken. Hierin staat beschreven dat de burgerlijke en politieke klassieke grondrechten, zoals [[vrijheid van meningsuiting]], het recht op een eerlijk [[Rechtszaak|proces]], en de [[vrijheid van godsdienst]] beschermd worden. Ook wordt het sociale grondrecht van elke [[burger]] op [[werken (arbeid)|werk]], gratis [[onderwijs]], voedsel en gratis [[gezondheidszorg]] bevestigd.
 
{{Appendix}}
{{Wikisource-en|Constitution of North Korea (1972)}}
 
[[Categorie:Grondwet]]

Navigatiemenu