Nederlandse Kerk in Londen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
link van dp naar juiste pagina, replaced: AntwerpenAntwerpen met AWB
(Coördinaten zijn toegevoegd met behulp van AddCoordinates.js)
(link van dp naar juiste pagina, replaced: AntwerpenAntwerpen met AWB)
Tot de verwoesting van de kerk woonde koningin Wilhelmina na haar vlucht uit Nederland de kerkdiensten net als veel andere Nederlandse vluchtelingen regelmatig bij. Wilhelmina kreeg bij haar aankomst in Londen een psalmboekje, dat ze na de oorlog voorzien van een dankwoord aan de kerk teruggaf.<ref>http://www.refdag.nl/een_hollandse_kerk_in_londen_1_222271</ref>
 
In de nacht van 15 op 16 oktober 1940 ging de middeleeuwse kerk door Duitse bombardementen op de stad geheel verloren. Een zeldzame boekencollectie, waaronder Nederlandstalige bijbels, atlassen en ecyclopedia, werd zekerheidshalve één dag voor het noodlottige bombardement buiten de stad opgeslagen. De boekencollectie bevindt zich tegenwoordig in de bibliotheek van de kerk. Hieronder bevinden zich een meertalige Bijbel uit 1569-1571 van de drukkerij [[Plantijn]] uit [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] en een atlas met alle steden van de Lage Landen van de cartograaf [[Willem Blaeu]] uit 1649. De manuscriptencollectie en het originele handvest, waarin koning Edward VI de vreemdelingen toestemming gaf een eigen kerk te stichten, bevinden zich in de London Metropolitan Archives.
 
De destijds 10-jarige [[Irene der Nederlanden|prinses Irene]] legde op 23 juli 1950 de eerste steen voor de herbouw van de kerk. Het gebouw is een ontwerp van Arthur Bailey en werd voltooid in 1954. In het jaar 2000 vierde de kerk het 450-jarig jubileum.
136.446

bewerkingen

Navigatiemenu