Jet Bussemaker: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Gijswijs (overleg | bijdragen)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 2: Regel 2:
| naam = Jet Bussemaker
| naam = Jet Bussemaker
| volledige naam = Mariëtte Bussemaker
| volledige naam = Mariëtte Bussemaker
| afbeelding = Jet Bussemaker 2012.jpg
| afbeelding = Jet Bussemaker 2012 (cropped).jpg
| geboren = 15 januari 1961 te [[Capelle aan den IJssel]]
| geboren = 15 januari 1961 te [[Capelle aan den IJssel]]
| overleden =
| overleden =

Versie van 27 apr 2016 20:17

Jet Bussemaker
Jet Bussemaker
Algemene informatie
Volledige naam Mariëtte Bussemaker
Geboren 15 januari 1961 te Capelle aan den IJssel
Functie Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Partij PvdA
Titulatuur Dr.
Politieke functies
1998-2007 Tweede Kamer
2007-2010 Staatssecretaris van VWS
2012-heden Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Mariëtte (Jet) Bussemaker (Capelle aan den IJssel, 15 januari 1961) is een Nederlandse politicologe en politica. In het kabinet-Rutte II is ze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eerder was ze in het kabinet-Balkenende IV staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zat ze namens de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Levensloop

In Oegstgeest volgde Bussemaker lager onderwijs en later vwo-B aan het Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Na de middelbare school studeerde ze politieke theorie en moderne staat aan de Universiteit van Amsterdam, waarin ze cum laude afstudeerde. In 1993 promoveerde ze in de politieke en sociaal-culturele wetenschappen aan dezelfde universiteit. Naast haar promotie werkte ze voor het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks.[1] Van 27 september 1991 tot en met 1 maart 1996 was ze bestuurslid van Res Publica,[2] een stichting die onderzoeksbureau Buro Jansen & Janssen (J&J) ondersteunde. Tussen 1993 en 1998 was Jet Bussemaker werkzaam als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Bussemaker is woonachtig in Amsterdam.

Bij de PvdA

Ze was lid van GroenLinks, maar in 1995 zegde ze haar lidmaatschap van deze partij op. In 1997 werd ze lid van de PvdA, bij de Tweede Kamerverkiezingen 1998 werd ze voor deze partij gekozen in de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer hield Bussemaker zich bezig met arbeidsmarktbeleid, arbeid en zorg, de WAO, en belastingen. Ze was in 2000 mede-indiener van een initiatiefvoorstel omtrent gewetensbezwaren tegen het werken op zondag. Dit voorstel werd wet nadat het in december 2002 door de Eerste Kamer werd aangenomen. Naast haar Kamerlidmaatschap was Bussemaker als universitair docent verbonden aan de afdeling politicologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bussemaker als staatssecretaris in 2007

Bij de formatie van het kabinet-Balkenende IV in februari 2007 werd Bussemaker de post van staatssecretaris op het departement Volksgezondheid, Welzijn en Sport toebedeeld. Ze was onder meer verantwoordelijk voor verpleging, ouderenbeleid, sport en medisch-ethische vraagstukken.

Bussemaker stelde zich bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 niet opnieuw verkiesbaar.[3]

Overstap naar onderwijs

Op 31 januari 2011 werd bekendgemaakt dat Bussemaker toetreedt tot het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam (Uva en HvA hebben hetzelfde CvB, gevestigd in het Maagdenhuis). Van 1 maart 2011 tot 1 november 2012 was Bussemaker rector van de HvA. Per 1 november 2012 nam Bussemaker ontslag en werd waargenomen door Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van UvA-HvA, HvA-secretaris Geke van Velzen en vicevoorzitter Paul Doop.[4]

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bussemaker is namens de Partij van de Arbeid minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte II. Eerder had Bussemaker aangegeven niet als minister tot het kabinet toe te treden, maar rector bij de HvA te blijven.[5]

Zie de categorie Jet Bussemaker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
C.I.J.M. (Clémence) Ross-van Dorp
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
2007-2010
Opvolger:
M.L.L.E. (Marlies) Veldhuijzen van Zanten-Hyllner
Voorganger:
J.M. (Marja) van Bijsterveldt
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2012-heden
Opvolger:
-