Beleg van 's-Hertogenbosch (1794): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
== Beleg ==
[[Bestand:Het Noordbrabants Museum - Den Bosch Maquette Het Franse bombardement (2 6).webm|{{largethumb}}|Animatie Noordbrabants Museum over het bombardement]]
Bij een verkenningstocht vanvanuit [[HermanBerlicum]] Willemvan Daendelsde eerder naar Frankrijk gevluchte [[Patriotten|patriot]] vanuit [[BerlicumHerman Willem Daendels]] ontdekte de Nederlandsedeze generaal dat de schans bij [[Orthen]] slechts door enkele soldaten werd bemand. Door de komst van de Franse soldaten namen de paar soldaten direct de wijk naar de stad. De dag erop richtte Daendels zijn aandacht op fort [[Crèvecoeurfort (militair oefenterrein)|Crevecoeur]] en het fort gaf zich na de beschietingen op 26 september over. Door de verovering van Crèvecoeur de beschikking kregen over de sluizen. Die werden hierop opengezet zodat het water wegvloeide uit de inundaties zodat de loopgraven gegraven konden worden en de stad verder ingesloten kon worden.
 
De stad werd vervolgens door de Franse kanonnen gebombardeerd. De burgers van de stad begonnen langzaamaan de moed te verliezen en drongen aan op capitulatie. Op 9 oktober werden de onderhandelingen geopend en 's avonds kwam men tot een akkoord. Drie dagen later, op 12 oktober, vond de aftocht van het garnizoen plaats.
56.496

bewerkingen

Navigatiemenu