Koninklijke Harmonie van Peer: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
111 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De vereniging bestaat uit drie orkesten: een 90-koppig harmonieorkest, een 70-koppig jeugdorkest en een 30-koppig mini-jeugdorkest. Het harmonieorkest staat al jaren aan de top van de Belgische en internationale blaasmuziek. Het behaalde op talrijke wedstrijden in binnen- en buitenland reeds vele overwinningen. Sinds haar ontstaan in 1992 behaalde ook het jeugdorkest bijzonder goede resultaten op nationale en internationale concours. Het hoofddoel van het jeugdorkest is jongeren tussen 10 en 18 jaar op een ontspannende en kwalitatief hoogstaande manier muziek te laten maken. In het mini-jeugdorkest repeteren en musiceren de allerjongste muzikantjes voor het eerst samen. Zij werken ieder jaar toe twee hoogtepunten: de Kersthappening in december en het Aperitiefconcert einde mei.
De Koninklijke Harmonie van Peer beschikt over een eigen polyvalente zaal (200 m²) waar naast alle repetities ook vergaderingen, concerten, feesten en andere randactiviteiten worden georganiseerd<ref>{{Citeer web|url=http://www.harmoniepeer.be/#!harmoniezaal/tn28n}</ref>. Verder herbergde de harmoniezaal een museum dat de geschiedenis van de vereniging toonde (maart 1988-maart 2012).
[[Bestand:De Koninklijke Harmonie in 2016.jpg|miniatuur|De Koninklijke Harmonie van Peer in 2016|477x477px]]
 
In 2013 stonden opnieuw de dubbel Neerpelt-WMC op het programma. Op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt werd een 1ste prijs cum laude behaalde. De hoofdvogel werd op het WMC afgeschoten: het Jeugdorkest werd Wereldkampioen in 3de Divisie Harmonie met 91,17%<ref>{{Citeer web|url=http://www.wmc.nl/nl/wmc-2013/uitslagen.aspx|titel=www.wmc.nl|bezochtdatum=2016-05-19|werk=www.wmc.nl}}</ref>.
 
Tijdens de laatste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt in 2015 behaalde het jeugdorkest een 1ste prijs cum laude in de Wimpelreeks <ref>{{Citeer web|url=http://www.emj.be/index.php?option=com_k2&view=item&id=1555:juryresultaten-1-mei&Itemid=669&lang=nl|titel=www.emj.be|bezochtdatum=2016-05-19|werk=www.emj.be}}</ref>.
 
===Palmares===
De drumband van de Koninklijke Harmonie werd opgericht in 1967 en luisterde tot 1972 samen met het harmonieorkest lokale manifestaties op zoals processies en de Peerse carnavalsstoet.
 
Met de aanstelling van Domien Poelmans als instructeur in 1972 werd het trommelkorps meer professioneel geleid geleid en werd er deelgenomen aan verschillende wedstrijden. De resultaten bleven niet uit. In 10 jaar tijd promoveerde de drumband van 3e naar uitmuntende afdeling. Het korps behaalde diverse overwinningen op provinciale en nationale concours.
 
In 1989 en 1991 maakte het korps concertreizen naar Roskilde (Denemarken) en Merate (Italië).
 
In 1992 mocht de drumband van de Koninklijke Harmonie van Peer gastheer spelen voor de Provinciale Drumwedstrijden van de Limburgse Muziekfederatie in Peer. In de A-sectie behaalde het korps de kampioenstitel met 81,3%. Bovendien werd de Peerse instructeur Domien Poelmans uitgeroepen tot de beste tamboer-majoor van het toernooi.
 
Begin jaren '90 werd het steeds moeilijker om nieuwe leden te vinden. Het dalende ledenaantal was dan ook de oorzaak van de ontbinding van de drumband op 28 december 1995.
==Externe link==
* [http://www.harmoniepeer.be Website van de Koninklijke Harmonie van Peer], tevens de bron van de tekst.
* https://www.youtube.com/user/HarmoniePeer
* http://www.kevinhouben.be
* Nauts, R. (2001). 150 jaar Harmonie van Peer 1849-1999. Peer: Koninklijke Harmonie van Peer, POCA '92 VZW en Stadsbestuur Peer.
31

bewerkingen

Navigatiemenu