Cinemascope: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 9: Regel 9:


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
Het systeem werd met veel tamtam gelanceerd, omdat de bioscoopindustrie eind jaren 1950 in een malaise was geraakt. Het muur-tot-muur-projectieprincipe maakte de kijkervaring meer levensecht: men zou een film thuis op de telvisie niet zo geweldig kunnen beleven als in de bioscoop<ref>Hierbij ging men uit van de gedachte dat de televisie een negatieve invloed had op de recettes van de bioscopen. In België, waar de televisie per regio werd ingevoerd, heeft men deze invloed grondig kunnen onderzoeken. Er werd echter geen verband gevonden tussen het invoeren van televisie en het aantal bioscoopbezoekers.</ref>
Het systeem werd met veel tamtam gelanceerd, omdat de bioscoopindustrie eind jaren 1950 in een malaise was geraakt. Het muur-tot-muur-projectieprincipe maakte de kijkervaring nog meer levensecht. Vanuit de filmindustrie werd benadrukt dat men een film thuis op de telvisie niet zo geweldig kon beleven als in de bioscoop<ref>Hierbij ging men uit van de gedachte dat de televisie een negatieve invloed had op de recettes van de bioscopen. In België, waar de televisie per regio werd ingevoerd, heeft men deze invloed grondig kunnen onderzoeken. Er werd echter geen verband gevonden tussen het invoeren van televisie en het aantal bioscoopbezoekers.</ref>


Later heeft het betere [[Panavision]]-systeem het Cinemascope-systeem verdrongen. De basis voor het Cinemascope-systeem was overigens reeds gelegd in de [[1920-1929|jaren twintig]], toen ook al veel werd geëxperimenteerd met afwijkende filmformaten.
Later heeft het betere [[Panavision]]-systeem het Cinemascope-systeem verdrongen. De basis voor het Cinemascope-systeem was overigens reeds gelegd in de [[1920-1929|jaren twintig]], toen ook al veel werd geëxperimenteerd met afwijkende filmformaten.

{{Appendix|2=
*
{{References}}
}}


[[Categorie:Filmtechniek]]
[[Categorie:Filmtechniek]]

Versie van 12 jun 2016 17:57

Normaal beeld (boven) en samengeperste (anamorfotische) opname op 35 mm (CinemaScope)

Cinemascope of CinemaScope is een in 1953 door de Amerikaanse filmmaatschappij 20th Century Fox geïntroduceerd systeem voor opname en projectie van extra-brede beelden op bioscoopfilm (de zogenaamde muur-tot-muurprojectie). De eerste film met dit systeem was The Robe.

Techniek

Optisch was het systeem nog niet perfect (vervorming aan de beeldranden), maar het was veel eenvoudiger dan het oudere Cinerama uit 1952.

Het brede Cinemascope-beeld wordt tijdens de opname via een anamorfotisch objectief tot het gebruikelijke 35mm-formaat samengeperst, en wordt dus op normale 35mm-film opgenomen. Tijdens de projectie wordt het beeld door het objectief weer 'uitgerekt' tot het brede Cinemascope-formaat. Er is hierdoor geen speciale camera en geen speciale projector nodig, men kan volstaan met het vervangen van de optiek.

Geschiedenis

Het systeem werd met veel tamtam gelanceerd, omdat de bioscoopindustrie eind jaren 1950 in een malaise was geraakt. Het muur-tot-muur-projectieprincipe maakte de kijkervaring nog meer levensecht. Vanuit de filmindustrie werd benadrukt dat men een film thuis op de telvisie niet zo geweldig kon beleven als in de bioscoop[1]

Later heeft het betere Panavision-systeem het Cinemascope-systeem verdrongen. De basis voor het Cinemascope-systeem was overigens reeds gelegd in de jaren twintig, toen ook al veel werd geëxperimenteerd met afwijkende filmformaten.