Stoptonend sein: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  5 jaar geleden
k
→‎Geoorloofde passages van stoptonende seinen: Interpunctiecorrectie: _ vervangen door )
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
k (→‎Geoorloofde passages van stoptonende seinen: Interpunctiecorrectie: _ vervangen door ))
Als gevolg van een storing kan het zijn dat één of zelfs meer opeenvolgende seinen een rood licht blijven uitstralen. Om de treindienst niet te veel te ontregelen zijn er regels om in dit soort gevallen treinen toch (langzaam) te kunnen laten rijden. In Nederland is er bij deze regels een onderscheid tussen '''permissieve''' lichtseinen en andere lichtseinen.
 
Een ''permissief sein'' of ''P-sein'' is voorzien van een bord waarop de letter P is afgebeeld. Het mag gepasseerd worden als de [[treindienstleider]] aan de machinist doorgeeft dat hij mag handelen volgens het handboek machinist. In het handboek staat vermeld dat de machinist na opdracht van de treindienstleider alle andere "P-seinen" ook mag paseren. Komt de machinist een bediend sein tegen dat rood is, moet hij stoppen en contact opnemen met de treindienstleider. De machinist of treinbestuurder moet te allen tijde 'op zicht' rijden, wat betekent dat hij moet kunnen stoppen binnen de afstand waarop de spoorbaan is te overzien, voor elke belemmering en hij moet er rekening mee houden dat bewaakte spoorwegovergangen niet of niet goed functioneren. Als geen contact met de treindienstleider gelegd kan worden mag de trein tóch doorrijden (dit geldt alleen voor de P-seinen_seinen).<ref> Een dergelijke regeling is in veel andere landen van toepassing, zo ook in België. In de Verenigde Staten, waar de betekenis van seinen overigens per spoorwegmaatschappij verschilt, wordt de betekenis van een rood sein vaak omschreven als 'stop and proceed' (stop en ga verder). Ook in dit land moet dan op zicht gereden worden.</ref> P-seinen worden alleen toegepast bij [[blokstelsel]]s. Het op zicht doorrijden na een stoptonend sein wordt toegelaten omdat in de genoemde situatie geen bijzondere gevaarpunten zijn zoals wissels, een gelijkvloerse kruising met een ander spoor of een beweegbare brug. Dat er een tegemoetkomende trein op hetzelfde spoor rijdt is in principe niet mogelijk.
 
Als een spoorwegsein niet-permissief is mag de [[treinbestuurder]] of machinist deze alléén passeren als hij van de treindienstleider een '''aanwijzing stoptonend sein''' krijgt. Ook dan moet hij 'op zicht' rijden.<ref>[http://wetten.overheid.nl/BWBR0017707/#Hoofdstuk4_6_Artikel33 Regeling Spoorverkeer], artikel 33.</ref> Niet-permissieve seinen staan soms vóór een bijzonder gevaarpunt, bijvoorbeeld een wissel of een beweegbare brug. Seinen die voor een bijzonder gevaarpunt staan zijn met een apart bord gemarkeerd.
20

bewerkingen

Navigatiemenu