Geheugenlek: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Een programma kan geheugen reserveren, dat het dan kan gebruiken om gegevens in op te slaan. Wanneer het programma het geheugen niet meer nodig heeft, moet het dit gereserveerde geheugen weer vrijgeven. Op die manier kan het door andere programma's opnieuw gebruikt worden.
 
Een programma dat geheugenlekken vertoont, reserveert steeds meer geheugen zonder het weer vrij te geven. Naarmate dit proces vordert, moet het besturingssysteem [[virtueel geheugen]] inzetten, wat de werking van de computer vertraagdvertraagt. Als vrijwel alleal het geheugen verbruikt is kan het programma en in sommige gevallen ook het besturingssysteem [[crash (computer)|crashen]].
 
[[C++]] is een van de programmeertalen waarin de programmeur [[object (informatica)| objecten]] van [[destructor (informatica)|destructors"]] kan voorzien. Hij hoeft dan na gebruik het geheugen niet meer expliciet vrij te geven.
 
[[Garbage collection]], een eigenschap van talen als [[Lisp (programmeertaal)|Lisp]] en [[Java (programmeertaal)|Java]], is een automatische vrijgave van niet meer benodigd geheugen.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu