Bovenwindse Eilanden (Frans-Polynesië): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
Rood-geel-blauw (overleg | bijdragen)
k cat.
Regel 7: Regel 7:
{{Archipels van Frans-Polynesië}}
{{Archipels van Frans-Polynesië}}


[[Categorie:Frans-Polynesië]]
[[Categorie:Eiland van Frans-Polynesië]]


[[ca:Illes del Vent]]
[[ca:Illes del Vent]]

Versie van 22 jul 2006 16:09

De Bovenwindse Eilanden (Frans: Îles du Vent) zijn de oostelijke eilandengroep van de Genootschapseilanden van Frans-Polynesië. De archipel omvat een bestuurlijke eenheid (subdivision administrative) van Frans-Polynesië en omvat Tahiti, Moorea, Mehetia, Tetiaroa en Maiao. Tahiti, Moorea en Mehetia zijn hoge eilanden. Tetiaroa en Maiao zijn koraalatollen. De totale oppervlakte van deze eilanden bedraagt 1176 km².

Op de eilanden woont 75-80% van de bevolking van Frans-Polynesië. In 2002 waren dit 194.900 mensen, waarvan 26.200 in de hoofdstad Papeete. Het grootste deel van de bevolking spreekt Frans en Tahitiaans (co-officieël met Frans in Frans-Polynesië).

Bestuurlijk vormen de Bovenwindse Eilanden het bestuurlijk gebied van de Bovenwindse eilanden (Îles du Vent), een van de vijf bestuurlijke gebieden van Frans-Polynesië. Geografisch is dit bestuurlijk gebied gelijk aan het electorale gebied van de Bovenwindse Eilanden, dat een van de 6 electorale districten vormt van de archipel voor de Assembleé van Frans-Polynesië.

Sjabloon:Archipels van Frans-Polynesië