Jean Mesritz: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bloem1986 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:
{{References}}
{{References}}
}}
}}
{{DEFAULTSORT:Mesritz, Jean}}

[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog|Mesritz, Jean]]
[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie:Engelandvaarder]]
[[Categorie:Engelandvaarder]]

Versie van 16 jul 2016 15:47

Jean Claire Adrien Mesritz (Den Haag, 2 maart 1918Neuengamme, 31 maart 1945) was een joodse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Denis Mesritz was zijn broer.

Bij het uitbreken van de oorlog was Mesritz student aan de Universiteit Leiden. Op 13 augustus 1940 zouden Mesritz, Erik Michielsen en Carel Kranenburg de Scheveningse logger SCH 107 kapen om naar Engeland te varen. Het schip was al door de Duitsers gevorderd en het plan mislukte.
In de nacht van 13 oktober van dat jaar zou Mesritz met Marion Smit, Hans Hers, Lodewijk van Hamel en Lourens Baas Becking door een watervliegtuig van de Nederlandse Marine Luchtvaartdienst worden opgepikt op het Tjeukemeer in Friesland. Bij de tweede poging werd Jouster vliegenier Heije Schaper beschoten door afweergeschut. Hij slaagde erin te ontkomen maar de groep werd opgepakt en overgebracht naar de Oranjehotel. Ze werden in april 1941 berecht.[1] Mesritz werd veroordeeld tot twee jaar tuchthuis. In juni 1941 werd hij vanaf het Oranjehotel overgebracht naar Zuchthaus Münster. Toen die gebombardeerd werd, werd hij overgeplaatst naar concentratiekamp Brual Rhede, een veenlamp bij Papenburg. Uiteindelijk kwam hij in Neuengamme terecht. Hij werkte daar in de paardenstal [2], mede omdat hij rookte en niet in de keuken mocht werken.

Zijn gedenksteen staat op het ereveld in Hamburg-Ohlsdorf, waar 350 Nederlanders zijn begraven.

Trivia

In de film Soldaat van Oranje (1977) wordt de rol van Jean Mesritz gespeeld door Huib Rooymans. Het personage heet Jan Weinberg. In afwijking van de werkelijkheid wordt hij in de film gefusilleerd.