Helen Parkhurst: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
11 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
New York City -> New York (stad)
(New York City -> New York (stad))
:(Vrije vertaling: Laten we de school zien als een sociologisch [[laboratorium]], waar de leerlingen zelf de proeven nemen. Ze moeten daar niet de slachtoffers zijn van een ingewikkeld en uitgekristalliseerd stelsel, dat buiten hen om ontwikkeld wordt. Laten we de school zien als een plaats die net als het leven zelf als gemeenschap functioneert.)
 
Intussen heeft Parkurst met financiële steun van de welgestelde familie Crane in [[New York City(stad)|New York]] "The Children's University School" gesticht, die in 1920 de naam [[Daltononderwijs|"The Dalton School"]] krijgt, genoemd naar de woonplaats van de familie Crane. Ook dáár breekt zij met het klassikaal onderricht en richt zij de klaslokalen zodanig in dat kinderen met een verschillende mate van ontwikkeling er aan verschillende taken kunnen werken.
 
Later geeft Parkhurst op pedagogische academies leiding aan leerplanontwerp. Maar ze blijft met kinderen werken en maakt verscheidene radio- en tv-programma's, waarvan ook grammofoonplaten verschenen. Ook interviewt ze kinderen.[[Eleanor Roosevelt]] bewonderde haar werk en ondersteunt haar in [[1939]] bij de uitbreiding van haar school in New York.<ref>[http://www.dalton.org/philosophy/mission/past.asp Dalton School<!-- Automatisch gegenereerde titel: verbeter de omschrijving als dat mogelijk is -->]</ref>. In de [[Tweede Wereldoorlog|oorlogsjaren]] raken ideeën over onderwijsvernieuwing in het slop. Parkhurst geeft in [[1942]] de leiding over de school uit handen. Daarna is er in de Verenigde Staten niet veel meer van het daltonplan gehoord, al bestaat de New York Dalton School nog steeds.
149.493

bewerkingen

Navigatiemenu