Reggae: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Arch (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 81.83.21.195 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Kattenkruid
Regel 33: Regel 33:


==Reggae in Nederland==
==Reggae in Nederland==
Reggae is in Nederland begin jaren 80 vooral bekend geworden door de groep [[Doe Maar]]. Doe Maar maakte muziek met sterke reggae-invloeden. Andere Nederlandse artiesten die reggaenummers uitbrachten zijn: [[Ziggi Recado]], [[Luie Hond]], [[Postmen]], [[Noodweer (popgroep)|Noodweer]] en voetballer [[Ruud Gullit]].
Reggae is in Nederland begin jaren 80 vooral bekend geworden door de groep [[Doe Maar]]. Doe Maar maakte muziek met sterke reggae-invloeden. Andere Nederlandse artiesten die reggaenummers uitbrachten zijn: [[Ziggi Recado]],[[Beef]][[Luie Hond]], [[Postmen]], [[Noodweer (popgroep)|Noodweer]] [[Censi Rock]] en voetballer [[Ruud Gullit]].


==Grote reggaehits==
==Grote reggaehits==

Versie van 4 aug 2016 15:36

Reggae
Bob Marley tijdens een optreden te Zürich op 30 mei 1980.
Stilistische oorsprong Rhythm-and-blues
Rock
Rocksteady
Ska
Soul
Culturele oorsprong Vlag van Jamaica Jamaica
Vaak toegepaste
instrumenten
Zang
Basgitaar
Elektrische gitaar
Drums
Trompet
Trombone
Saxofoon
Piano
Populariteit 1968 - heden
Subgenres
Rootsreggae - Ragga - Loversrock
Fusiongenres
Dub - Dancehall - Jungle - Reggaeton - Seggae
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Reggae

Reggae is een muzieksoort die afkomstig is van Jamaica. Eerst was op Jamaica de Amerikaanse muziek erg populair. Later begonnen muzikanten zelf met muziek te experimenteren. Zo werd er ska gemaakt, daarna rocksteady tot uiteindelijk in 1968 reggae werd gemaakt. De religieuze en culturele stroming rastafari is nauw verbonden met reggae.

Soorten reggae

Reggae is ontstaan uit de ska en de rocksteady. De eerste 'eigen' Jamaicaanse muziek is ska. Een van de bekendste ska-vertolkers zijn de Skatalites. Toen de ska iets langzamer werd sprak men van rocksteady. Zowel ska als rocksteady zijn vaak gebaseerd op soul- en rhythm-and-blues-nummers die met een andere ritmische basis gespeeld worden (onedrop en skank).

Er zijn veel verschillende soorten reggae. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen rootsreggae en wat men noemt commerciële reggae. Onder rootsreggae verstaat men de muziek die vanaf de jaren zeventig wordt gemaakt en die een sterke relatie heeft met rastafari. Bekende rootsreggae performers zijn Bob Marley, Black Uhuru, Peter Tosh, Burning Spear, Eek-A-Mouse, Bunny Livingston, King Kong en Freddy McGregor. Ook wordt roots vaak door groepen gezongen, dat is vocal harmony. Bekende voorbeelden hier zijn de Abyssinians, Israel Vibration en Culture.

Een aparte stroming binnen de reggae is de dub. Het gaat daarbij om remixes van nummers waarop bijna uitsluitend bas en drums te horen zijn, af en toe aangevuld met flarden geluid van andere instrumenten, of door geluidseffecten. Dub-versies werden gebruikt als achtergrondmuziek voor aankondigingen door diskjockeys, of als begeleiding voor toasters (toasten is de Jamaicaanse voorloper van rappen). Mensen als Lee Perry, King Tubby, Prince Jammy, Scientist, en de Mad Professor hebben deze stroming groot gemaakt

'Commerciële' of moderne reggae wordt van de jaren 80 af steeds groter met de opkomst van raggamuffin en ragga. Later groeit dit uit tot de dancehall. Tegenwoordig is binnen de moderne reggae weer een sterke opleving van de roots met bijvoorbeeld Morgan Heritage en Luciano. Ook de dancehall (bijvoorbeeld Sean Paul) heeft met de conscious dancehall van onder andere Capleton, Sizzla, Sean Kingston, Babylon Circus, Junior Kelly, Damian Marley en Warrior King de roots herontdekt.

Instrumenten

De belangrijkste instrumenten bij reggae zijn de bas en de drums. Samen leggen zij de basis van het nummer neer; de riddim. Een bassdrumaccent op de tweede en vierde tel, in plaats van op de eerste en de derde, is kenmerkend voor een typisch reggae-drumritme. De 'kick' van de drummer komt op de 3e tel. Dit wordt vaak aangevuld met syncopische patronen op de snaredrum. De bas is in reggae prominenter aanwezig dan in de meeste andere muziekstijlen, vooral in de laagste frequenties.

Vaak is er een leadgitarist die met de bas en drum meespeelt. De slag-gitarist speelt de akkoorden in de kenmerkende reggaeslag, op de tweede en vierde tel. De naam 'reggae' is waarschijnlijk van dit geluid afgeleid. Het wordt ook wel skanking of strumming genoemd. Bij reggae-muziek worden er veel percussieinstrumenten gebruikt. Voorbeelden van percussie-instrumenten zijn de conga, bongo's, steeldrum en de triangel.

Ritmes

Zie Riddim voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Reggae in Nederland

Reggae is in Nederland begin jaren 80 vooral bekend geworden door de groep Doe Maar. Doe Maar maakte muziek met sterke reggae-invloeden. Andere Nederlandse artiesten die reggaenummers uitbrachten zijn: Ziggi Recado,BeefLuie Hond, Postmen, Noodweer Censi Rock en voetballer Ruud Gullit.

Grote reggaehits

Enkele reggae-top-5-hits in Nederland: