Seconde: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: hoe lang → hoelang met AWB
(Versie 46962770 van 86.85.112.225 (overleg) ongedaan gemaakt.)
k (Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: hoe lang → hoelang met AWB)
 
== Betekenissen ==
=== [[Tijd]] ===
==== Natuurkunde ====
De seconde is de [[SI-stelsel|internationale standaardeenheid]] van [[tijd]]. Ze is gedefinieerd als de duur van 9.192.631.770 [[Periode (natuurkunde)|perioden]] van de straling die correspondeert met de overgang tussen de twee [[hyperfijnstructuur|hyperfijnenergie]]niveaus van de [[grondtoestand]] van een <sup>133</sup>[[cesium]]atoom in rust bij een temperatuur van 0 K.<ref>[http://www.bipm.org/fr/measurement-units/ Bureau international des poids et mesures, Les unités de mesure: le SI]</ref>,<ref>[http://www.bipm.org/fr/publications/si-brochure/second.html Bureau international des poids et mesures, Unité de temps (seconde), Brochure sur le SI, Section 2.1.1.3]</ref> Het symbool voor deze eenheid is '''s'''. De afkorting '''sec''' is geen standaardafkorting, hoewel deze vaak gebruikt wordt.
Om de seconde te standaardiseren werd een gemiddeld etmaal gedefinieerd, en de seconde werd één 86&nbsp;400<sup>ste</sup> daarvan (= 60 × 60 × 24).
 
Deze definitie voldeed prima, totdat [[Astronoom|astronomen]] erachter kwamen dat ook de gemiddelde dag niet zo constant is als men zou willen. De [[aarde (planeet)|aarde]] draait namelijk steeds langzamer. In [[1956]] werd door de [[Bureau international des poids et mesures|Internationale Commissie voor Maten en Gewichten (BIPM)]] de gemiddelde dag van het jaar [[1900]] als officiële uitgeroepen, en de seconde werd gedefinieerd als één 31&nbsp;556&nbsp;925,974&nbsp;7-ste van dat jaar. Deze definitie was niet handig, want niemand kon meer meten hoe langhoelang het jaar 1900 precies geduurd had.
 
Met de introductie van de [[atoomklok]]ken werd het mogelijk de seconde uiterst nauwkeurig te definiëren. De hierboven genoemde atomaire definitie is in [[1967]] internationaal vastgelegd. Sindsdien worden er af en toe [[schrikkelseconde]]n aan de officiële tijd toegevoegd om ervoor te zorgen dat deze in de pas blijft lopen met de draaiing van de aarde.
139.252

bewerkingen

Navigatiemenu