Chatroom: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
Taalfoutjes met AWB
k (clean up, replaced: met met → met, typos fixed: beeindig → beëindig met AWB)
k (Taalfoutjes met AWB)
 
Er zijn open en gesloten chatboxen. Open chatboxen vind je op een website, gesloten chatboxen moet je downloaden. Een open chatbox, waar je je aanmeldt
met een “nickname” (schuilnaam), is toegankelijk voor iedereen. Je weet niet wie je er zal ontmoeten en je weet niet of iemand is wie/wat hij/zij beweert te zijn. Dit kan als spannend worden ervaren, maar kan ook riskant zijn. Open chatboxen kennen meestal een 'open' ruimte waar geplaatste berichten voor iedereen zichtbaar zijn. Vaak bestaan er in een chatbox meerdere open ruimtes of 'kanalen' in een enkele chatbox met een titel die zich op een zekere doelgroep of gespreksonderwerp richt: ('Algemeenalgemeen', 'Tienerstieners', 'Jong-Volwassenenjongvolwassenen', '50+', 'Alleenstaandalleenstaand', 'Homohomo', 'Lesbischlesbisch', 'Bibi', 'Politiekpolitiek', 'Autoauto's', 'Geschiedenisgeschiedenis', etc. Binnen een kanaal kan men met een ander privégesprekken voeren.
 
Open chatboxen kennen daarnaast soms ook chatroulette. Dit is een systeem waarbij chatters willekeurig in 1een-op-1een privegesprekkenprivégesprekken bij elkaar worden gebracht, maar waarbij elke chatter met een druk op de knop het gesprek kan beëindigen waarna beiden aan anderen worden gelinkt. Vaak wordt er wel rekening gehouden met geslacht en leeftijd zodat de kans groter is dat beide chatters bij elkaar passen en daadwerkelijk gaan chatten.
 
Chatten via het instant -messaging-programma [[Windows Live Messenger]] (voorheen MSN Messenger) en [[Yahoo! Messenger]] verschilt van chatten in een open chatbox doordat je toestemming moet krijgen om met een bepaalde persoon te mogen chatten, en doordat de gebruiker zelf toestemming moet geven om hiermee te kunnen chatten.
 
Chatters kunnen altijd, zowel op open als op gesloten chatboxen, een gebruiker blokkeren, waardoor contact met deze gebruiker niet mogelijk is zolang de blokkade in stand blijft. Op deze manier kan worden voorkomen dat te opdringerige chatters anderen voortdurend met ongevraagde privéberichten lastigvallen.
 
== Openbare chatboxen ==
Veel openbare chatboxen werken via een zogeheten directe [[Socket|socketconnectiesocket]]connectie waardoor de berichten zonder tussenkomst van de [[webbrowser]] doorgegeven worden. Dit zorgt ervoor dat het transport sneller verloopt.
 
{{Appendix}}
134.210

bewerkingen

Navigatiemenu