Reeks (wiskunde): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Versie 47297519 van Hesselp (overleg) ongedaan gemaakt. Geen overeenstemming over deze wijziging.
Hersteld, The Banner gaf geen inhoudelijke/zakelijke motivering per zin.
Regel 1: Regel 1:
'''Reeks''' is in de wiskunde de naam voor een aantal vormen ter aanduiding van wat men noemt &thinsp;'de [[sommatie|som]] (somwaarde) van een [[rij (wiskunde)|rij]] met oneindig veel termen' <ref>Bij de gewone optelling gaat het om het vinden van een zo eenvoudig mogelijke weergave voor het totaal van de gegeven termen. Bij óneindig veel termen moet eerst vastgelegd wat met 'de som van alle termen'&thinsp; wordt bedoeld, want naast de gangbare ''partieelsommenlimiet'' zijn er nog vele andere mogelijkheden. Voor het 'uitrekenen'&thinsp; van zo'n somwaarde (het herleiden tot een gesloten vorm, zo dat al mogelijk is) zijn geheel andere methoden nodig dan in het eindige geval.</ref>. &thinsp; Voorbeelden van reeksen zijn (bij een gegeven rij &thinsp;<math>a_1, a_2, a_3, {\cdot}{\cdot}{\cdot}</math>) &thinsp;de formulevormen:
Het [[wiskunde|wiskundige]] begrip '''reeks''' is een uitbreiding van de [[optelling]] van [[rationale getallen]], [[reële getallen]], [[complexe getallen]], [[functie (wiskunde)|functie]]s, etc., tot het geval van een oneindige rij termen. Een reeks wordt genoteerd als een [[Uitdrukking (wiskunde)|uitdrukking]] van de vorm
:<math>a_1+a_2+a_3+\ldots=\sum_{i=1}^\infty a_i</math>


:<math>a_1{+}a_2{+}a_3{+}{\cdot}{\cdot}{\cdot} \quad \ </math>en<math> \quad \ \ \sum_{i=1}^\infty</math><math> a_i</math>&thinsp; .
Voor een gegeven ruimte waarin de optelling is gedefinieerd, zoals de reële getallen, is er aldus een eeneenduidig verband tussen de [[rij (wiskunde)|rij]]en termen uit die ruimte, en de reeksen.


Een tweede, grotendeels historische<ref>In Nederlandse schoolboeken is die verschuiving in de naamkeuze (vanaf omstreeks 1960) goed zichtbaar.</ref><ref>P.J.G. Vredenduin, 1959-'60, ''Vakblad Euclides'' [http://vakbladeuclides.nl/archief/pdf/35_1959-60_02.pdf pag. 57-59: jrg. 35, nr. 2, p. 57-59] Citaten: "In het Nederlandse V.H.M.O. wordt tussen rijen en reeksen doorgaans geen duidelijk onderscheid gemaakt." &thinsp; &thinsp; "....de verwarring waar thans het Hoger Onderwijs over klaagt, dreigt dan zijn intrede bij het V.H.M.O. te doen." &thinsp; &thinsp; "Dit voorstel is simpel en radicaal: gebruik de term ''reeks'' niet......De woorden ''convergent'' en ''divergent'' zijn nu overbodig geworden."</ref><ref>P.G.J. Vredenduin, ''Rij en reeks'', 1967, Euclides 43-1 [http://vakbladeuclides.nl/archief/pdf/43_1967-68_01.pdf pp.22-23]: &nbsp; "De moeilijkheid, waarmee de nomenclatuurcommissie zat, is het geven van een verantwoorde definitie van een reeks. Van der Blij omzeilt dit op handige wijze. Hij definieert helemaal niet, wat een reeks is. Wat hij definieert is alleen: &thinsp;a. convergente reeks, &thinsp;b. som van een convergente reeks, &thinsp;c. divergente reeks."</ref>, betekenis van '''reeks''' valt samen met die van ''rij'' &thinsp;(afbeelding op de natuurlijke getallen).
De eventuele uitkomst <math>S</math> van de [[sommatie]] wordt, uitgedrukt in de termen van de reeks, hetzelfde genoteerd als de reeks, dus <math>S = a_1+a_2+a_3+\ldots=\sum_{i=1}^\infty a_i</math>.

Soms wordt bij een eindig aantal termen ook wel de term ''reeks'' gebruikt, bijvoorbeeld ''rekenkundige reeks'' bij de [[Rekenkundige_rij#Afleiding_van_de_somformule|sommatie van een eindig aantal opeenvolgende elementen van een rekenkundige rij]].

Het woord 'reeks' werd vroeger vaak gebruikt in situaties waarin later voor 'rij' gekozen wordt.<ref>In Nederlandse schoolboeken is die verschuiving in de naamkeuze (vanaf omstreeks 1960) goed zichtbaar.</ref>


== Definitie ==
== Definitie ==
Voor iedere [[rij (wiskunde)|rij]] <math>(a_n)_{n=1}^\infty</math> in een verzameling waarin een optelling is gedefinieerd, is de daarmee geassocieerde '''reeks''' gedefinieerd als de formele som (uitdrukking die een som voorstelt)
Voor iedere [[rij (wiskunde)|rij]] <math>(a_n)_{n=1}^\infty</math> in een verzameling waarin een optelling is gedefinieerd, is de daarmee geassocieerde '''reeks''' &thinsp;een aanduiding zoals &thinsp; <math>\scriptstyle\sum_{n=1}^{\infty}</math><math>a_n \ </math> of <math> \ a_1{+}a_2{+}a_3{+}{\cdot}{\cdot}{\cdot}</math>&thinsp;, &thinsp; die de (eventuele) limiet van de rij &thinsp; <math>(a_1{+}{\cdot}{\cdot}{\cdot}{+}a_n)_{n =1,2,{\cdot}{\cdot}{\cdot}}</math>&thinsp; voorstelt. <ref>E.J. Dijksterhuis, 1926-'27, Boekbespreking in Bijvoegsel van ... onderwijsbelangen
[http://vakbladeuclides.nl/archief/pdf/03_1926-27_04.pdf jaargang 3, afl. 3-4, p.98-101]
:<math>\sum_{n=1}^{\infty}a_n = a_1 + a_2 + a_3 + \ldots </math>.<ref>Zie bijvoorbeeld: {{Aut|Yu.A. Kuznetsov}} & {{Aut|J. Stienstra}} (2009) '''Fouriertheorie''', pagina 9, regel 13 [http://www.staff.science.uu.nl/~kouzn101/FT/Fourier2009.pdf PDF].</ref>
(gecomprimeerd citaat:) ''het beschouwen van een oneindige reeks als een uitdrukking in plaats van als een rij, lijkt minder gewenscht.''</ref><ref>H.N. Pot, ''Wat reeksen zijn, is niet te zeggen'', [http://www.nieuwarchief.nl/serie5/pdf/naw5-2008-09-4-285.pdf NAW 2008]</ref><ref>A.C.M. van Rooij, ''Wat reeksen zijn, is niet te zeggen'', [http://www.nieuwarchief.nl/serie5/pdf/naw5-2009-10-1-062.pdf NAW 2009]: &nbsp; "In plaats van convergente reeksen heb je dan sommeerbare rijen, en alles is in orde. Een bonus is dat je het woord ‘convergent’ niet in twee betekenissen gebruikt."</ref><br>

De elementen van de rij zijn de termen van de reeks.
Met ''termen van een reeks'' &thinsp;worden de termen (ook: 'elementen') van de in de reeksvorm aangeduide rij bedoeld.


== Partieelsommen ==
== Partieelsommen ==
Regel 20: Regel 15:
:<math>s_n=a_1 + a_2 + a_3 + \ldots + a_n =\sum_{i=1}^n a_i</math>
:<math>s_n=a_1 + a_2 + a_3 + \ldots + a_n =\sum_{i=1}^n a_i</math>


Ook de limiet <math>S</math> der partieelsommen, als deze bestaat (zie onder), wordt op die twee manieren aangeduid. Welk van beide begrippen, de reeks ofwel de limietwaarde, de auteur bedoelt, moet uit de context blijken.
De formulevormen &thinsp; <math>\scriptstyle\sum_{n=1}^{\infty}</math><math>a_n \ </math> en <math> \ a_1{+}a_2{+}a_3{+}{\cdot}{\cdot}{\cdot}</math> &thinsp; worden ook gebruikt ter aanduiding van de partieelsommenrij van rij <math>a</math>. Welk van beide begrippen de auteur bedoelt - de partieelsommenrij of de limietwaarde daarvan - moet uit de context blijken. <br>


===Alternatieve definitie van 'Reeks'===
===Alternatieve definitie van 'Reeks'===
De vorm-betekenis van 'reeks' &thinsp;kan ook omschreven als: &thinsp;de combinatie van aanduidingen voor een rij &thinsp;en voor de afbeelding die aan een rij z'n partieelsommenlimiet toevoegt &thinsp;<ref>Nauw aansluitend bij de definitiezin in [http://mathworld.wolfram.com/Series.html ''WolframMathWorld'']: &thinsp;"A series is an infinite ordered set of terms combined together by the addition operator."</ref>.
Een 'reeks' wordt ook wel formeel gedefinieerd als een bepaalde combinatie van een rij <math>(a_n)</math> en de rij <math>(s_n)</math> van zijn partiële sommen, bijvoorbeeld <math>( \, (a_n,s_n) \, )_{n=1}^\infty</math>.


== Convergentie ==
== Convergentie ==

Versie van 17 aug 2016 20:08

Reeks is in de wiskunde de naam voor een aantal vormen ter aanduiding van wat men noemt  'de som (somwaarde) van een rij met oneindig veel termen' [1].   Voorbeelden van reeksen zijn (bij een gegeven rij  )  de formulevormen:

en  .

Een tweede, grotendeels historische[2][3][4], betekenis van reeks valt samen met die van rij  (afbeelding op de natuurlijke getallen).

Definitie

Voor iedere rij in een verzameling waarin een optelling is gedefinieerd, is de daarmee geassocieerde reeks  een aanduiding zoals   of  ,   die de (eventuele) limiet van de rij     voorstelt. [5][6][7]
Met termen van een reeks  worden de termen (ook: 'elementen') van de in de reeksvorm aangeduide rij bedoeld.

Partieelsommen

Met de rij associeert men de rij der partieelsommen of partiële sommen, met

De formulevormen   en   worden ook gebruikt ter aanduiding van de partieelsommenrij van rij . Welk van beide begrippen de auteur bedoelt - de partieelsommenrij of de limietwaarde daarvan - moet uit de context blijken.

Alternatieve definitie van 'Reeks'

De vorm-betekenis van 'reeks'  kan ook omschreven als:  de combinatie van aanduidingen voor een rij  en voor de afbeelding die aan een rij z'n partieelsommenlimiet toevoegt  [8].

Convergentie

Voor reeksen met termen in een gegeven metrische ruimte (met optelling), is het zinvol het bestaan van de som te onderzoeken.

Een reeks heet convergent als de rij der partieelsommen convergeert naar een eindige limiet . In dat geval noemt men de som van de reeks:

Als de rij der partieelsommen convergeert, moet de rij der afzonderlijke termen convergeren naar 0. Het omgekeerde geldt echter niet: Een reeks waarvan de termen convergeren naar 0 kan nog steeds divergent ( = niet convergent ) zijn; zie bijvoorbeeld de harmonische reeks hieronder.

Absolute convergentie

We beperken ons nu tot reeksen waarvan de termen reële getallen zijn.

Een reeks heet absoluut convergent als de absolute waarden van de termen op hun beurt de bouwstenen zijn van een convergente reeks.

In formulevorm: de reeks heet absoluut convergent als de reeks een convergente reeks is.

Elke absoluut convergente reeks is convergent. Bij een absoluut convergente reeks kan men de volgorde van de termen willekeurig omgooien zonder de reekssom te beïnvloeden. Bij een convergente reeks die niet absoluut convergent is (een voorwaardelijk convergente reeks), geldt dit helemaal niet. Men kan dan door een goed gekozen herschikking van de termen zelfs eender welke limiet bereiken.

Geometrische of meetkundige reeks

De reeks voortgebracht door de machten van een getal met absolute waarde kleiner dan 1 is absoluut convergent:

Dit is als volgt te bewijzen:

.

Zie ook, meer algemeen, meetkundige reeks.

Harmonische reeks

De harmonische rij is in de wiskunde de rij , dus met algemene term:

Het is een van de eenvoudigste rijen met de eigenschap (zie grote-O-notatie), dus de eigenschap dat begrensd is.

De bijbehorende harmonische reeks

is divergent.

is voor grote n bij benadering gelijk aan : beide gaan naar oneindig, maar het verschil heeft als limiet de constante van Euler-Mascheroni.

Hyperharmonische reeks

Een hyperharmonische reeks is een reeks van de vorm

waarbij

We kunnen de volgende gevallen onderscheiden:

  1. Als p=1: harmonische reeks, divergeert
  2. Als p<1: hyperharmonische reeks, divergeert
  3. Als p>1: hyperharmonische reeks, convergeert

Alternerende reeks

Bij een alternerende reeks wisselen de termen elke keer van teken.

De reeks is convergent, maar niet absoluut convergent:

Deze reeks heet alternerende harmonische reeks.

Andere typen reeksen

Andere typen reeksen zijn onder andere:

Voorbeelden

Voorbeelden van reeksen die een relatie hebben met het getal π.

Van Leonhard Euler zijn de reeksen:

en


Van Gottfried Wilhelm von Leibniz zijn de reeksen:

en

Zie ook

Zie de categorie Series (mathematics) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.