Isabella van Vermandois: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Surrey naar Surrey (graafschap)), met behulp van pop-ups
Pompidombot (overleg | bijdragen)
k Link naar doorverwijspagina Leicester gewijzigd in Leicester (Engeland) met DisamAssist.
Regel 5: Regel 5:


== Eerste huwelijk ==
== Eerste huwelijk ==
In 1096 liet [[Robert I van Meulan]], een edelman die meevocht met [[Willem de Veroveraar]], zijn oog vallen op de jonge Isabella. Ondanks veel tegenstand, o.a. vanwege de Engelse clerus, bekwam vader Hugo van [[paus Urbanus II]] een goedkeuring en kon het huwelijk met de elfjarige Isabella voltrokken worden. Ze trok daarop naar Engeland met haar man, die heel wat invloed had aan het hof van [[Hendrik I van Engeland]]. Haar man werd in 1107 de eerste graaf van [[Leicester]]. Zijn gezondheid ging achteruit, en in 1118 overleed hij.
In 1096 liet [[Robert I van Meulan]], een edelman die meevocht met [[Willem de Veroveraar]], zijn oog vallen op de jonge Isabella. Ondanks veel tegenstand, o.a. vanwege de Engelse clerus, bekwam vader Hugo van [[paus Urbanus II]] een goedkeuring en kon het huwelijk met de elfjarige Isabella voltrokken worden. Ze trok daarop naar Engeland met haar man, die heel wat invloed had aan het hof van [[Hendrik I van Engeland]]. Haar man werd in 1107 de eerste graaf van [[Leicester (Engeland)|Leicester]]. Zijn gezondheid ging achteruit, en in 1118 overleed hij.


== Tweede huwelijk ==
== Tweede huwelijk ==

Versie van 20 aug 2016 10:07

Isabella van Vermandois (1085-1131) was de derde dochter van Hugo I van Vermandois en Adelheid van Vermandois. Via haar vader vertegenwoordigt ze de lijn der Capetingers, en via haar moeder de Karolingers. Door haar huwelijken met twee Engelse graven is ze een voorouder van talrijke adellijke families.

Familie

Na Mathilde en Beatrix was ze de derde dochter in het gezin. Als ze 11 jaar was, werd ze met instemming van haar vader net voor diens vertrek in de Eerste Kruistocht uitgehuwelijkt. Als ze zestien was, verloor ze haar vader, opnieuw tijdens een kruistocht. Haar oudste broer Roland zette het Vermandois-lijn verder, terwijl Simon bisschop van Noyon werd.

Eerste huwelijk

In 1096 liet Robert I van Meulan, een edelman die meevocht met Willem de Veroveraar, zijn oog vallen op de jonge Isabella. Ondanks veel tegenstand, o.a. vanwege de Engelse clerus, bekwam vader Hugo van paus Urbanus II een goedkeuring en kon het huwelijk met de elfjarige Isabella voltrokken worden. Ze trok daarop naar Engeland met haar man, die heel wat invloed had aan het hof van Hendrik I van Engeland. Haar man werd in 1107 de eerste graaf van Leicester. Zijn gezondheid ging achteruit, en in 1118 overleed hij.

Tweede huwelijk

Er zijn geruchten, ook bevestigd door de geschiedkundige James Planché (1874), dat Isabella tijdens de laatste jaren van Robert I een affaire zou gehad hebben met een jongere edelman. Mogelijks betrof het Willem II van Warenne, met wie ze in 1118 huwde. Willem was de tweede graaf van Surrey. Isabella overleefde ook haar tweede man, en stief in 1131.

Kinderen

Uit haar eerste huwelijk had ze deze kinderen:

  • Emma de Beaumont (geboren 1102)
  • Walram IV van Meulan, graaf van Meulan (geboren in 1104), gehuwd en met nageslacht.
  • Robert van Beaumont, tweede graaf van Leicester (geboren in 1104), gehuwd en met nageslacht.
  • Hugo van Beaumont, eerste graaf van Bedford (geboren rond 1106) verloor zijn graafschap, heeft nageslacht.
  • Adelheid van Beaumont (geboren rond 1107) huwde twee keer.
  • Aubree (of Alberee) van Beaumont (geboren rond 1109), huwde met Hugo II van Châteauneuf-en-Thimerais.
  • Maud van Beaumont (geboren rond 1111), gehuwd.
  • Isabella van Beaumont (geboren na 1102), een minares van Hendrik I van England. Ze huwde twee keer.

Uit haar tweede huwelijk had ze nog 5 kinderen:

  • Willem van Warenne, derde graaf van Surrey.
  • Ralph van Warenne
  • Reginald van Warenne, die kastelen erfde in Normandië.
  • Ada van Warenne (overleden rond 1178), die huwde met Henry van Schotland, derde graaf van Huntingdon, de jongere zoon van koning David I van Schotland. Ze staat bekend als de "Queen mother" van Schotland wegens haar twee zonen Malcolm IV van Schotland en Willem I van Schotland en dus indirect voorouder van tal van Schotse koningen.