Snelstaal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RuudMB (overleg | bijdragen)
→‎Samenstelling: Staal is een legering van ijzer en koolstof. De samenstelling is dus niet 'staal; koolstof; etc' maar 'ijzer; koolstof; etc'
→‎Samenstelling: link van dp naar juiste pagina, replaced: hardheidhardheid met AWB
Regel 11: Regel 11:
* [[Koolstof]] 1%
* [[Koolstof]] 1%


De wolfraam en de koolstof verbinden tot [[wolfraamcarbide]]n, terwijl het chroom de [[hardheid]] van het geheel verzorgt. De [[taaiheid]] van het staal wordt verbeterd door het toevoegen van vanadium.
De wolfraam en de koolstof verbinden tot [[wolfraamcarbide]]n, terwijl het chroom de [[Hardheid (materiaalkunde)|hardheid]] van het geheel verzorgt. De [[taaiheid]] van het staal wordt verbeterd door het toevoegen van vanadium.


{{Navigatie ijzer en staal}}
{{Navigatie ijzer en staal}}

Versie van 21 aug 2016 10:27

Snelstaal ook wel High Speed Steel (HSS) of sneldraaistaal genoemd, is een hooggelegeerd wolfraam-chroomvanadiumstaal, dat tot ca. 600 °C zijn hardheid blijft behouden. Hierdoor is het zeer geschikt voor gereedschap dat warm kan worden, zoals metaal- en steenboren.

Hoewel het minder hard is dan werktuigen uit carbiden, keramische verbinding, diamant of kubisch boornitride, wordt het frequent gebruikt. Het is namelijk veel bestendiger tegen stoten en daarom beter geschikt voor onderbroken snijbewerkingen. Het kan ook een stuk gemakkelijker bewerkt worden zodat er snijwerktuigen met een ingewikkelde vorm uit gemaakt kunnen worden.

Samenstelling

Snelstaal is een legering van:

De wolfraam en de koolstof verbinden tot wolfraamcarbiden, terwijl het chroom de hardheid van het geheel verzorgt. De taaiheid van het staal wordt verbeterd door het toevoegen van vanadium.