Intercommunale: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Versie 47353497 van Brimz (overleg) ongedaan gemaakt. niet gemotiveerde revert
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 30: Regel 30:


===Nutsmaatschappijen===
===Nutsmaatschappijen===
[[File:'Reken af met zwerfafval' Gent (5726826784).jpg|thumb|[[IVAGO]], campagne Reken af met [[zwerfafval|ZWERFAFVAL]] in Gent]]
*[[Pidpa]], water en riolering
*[[Pidpa]], water en riolering
*[[Sibelga]]
*[[Sibelga]]

Versie van 27 aug 2016 19:45

Een intercommunale in België en Frankrijk is een vereniging van twee of meer gemeenten met als doel taken van gemeenschappelijk belang te realiseren, vaak op het gebied van nutsvoorzieningen (elektriciteit, gas, water, televisiedistributie), huisvuilverwerking, sociale huisvesting, crematoria, streekontwikkeling, enz.

Het takenpakket van de gemeente is enorm uitgebreid en complex geworden. Bovendien zijn er ook opdrachten en projecten die de gemeentegrenzen overschrijden en financieel onhaalbaar zijn. Om deze te kunnen realiseren, wordt een ruimer samenwerkingsverband tussen de verschillende gemeenten (intercommunales) opgericht.

Hoewel een intercommunale in essentie een vereniging van gemeenten is (zuivere intercommunale), kunnen ook private partners deelnemen (gemengde intercommunale). In sommige intercommunales participeert ook het provinciebestuur.

Lijst Belgische intercommunales

Gemengde intercommunales

Historische intercommunales

Investeringsmaatschappijen

Nutsmaatschappijen

Telecommunicatie

  • VOO, televisie en internet
  • Integan, telecommunicatie

Intercommunales in Frankrijk

Een intercommunalité is in Frankrijk een structuur van samenwerking tussen gemeenten, waarbij een aantal bevoegdheden aan dit orgaan zijn overgedragen.

Er bestaan een aantal vormen van intercommunalité:

Zie ook

Externe link