Koninklijke Harmonie van Peer: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(linkrot)
[[België]] was nog maar pas gesticht in 1830, toen op cultureel gebied de resultaten zichtbaar werden van de nieuwe politieke stabiliteit. Niet alleen in de grote steden maar ook in de kleine steden en dorpen werden er muziekverenigingen opgericht of zanggroepen omgevormd tot [[harmonieorkest|harmonies]] en [[Fanfare (orkest)|fanfares]]. De Koninklijke Harmonie van Peer werd opgericht op 19 februari 1849. Het waren 17 Perenaren die een muziekvereniging wensten om in hun stad de talrijke feesten en kermissen luister bij te zetten. Uit de stichtingsakte van 52 reglementen kan men opmaken dat de oprichting een weldoordachte en ernstig bestudeerde daad was.
 
Reeds in de 19e eeuw bezocht het orkest nationale wedstrijden en bracht vele malen herinneringsmedailles (onder andere een gouden medaille mee, geschonken door Z.M. [[Koning Leopold III]]) mee naar huis die trots door de vereniging in het museum bewaard worden.
 
In het jaar 1949 werd naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de vereniging een eigen harmoniezaal opgetrokken, deze werd naar aanleiding van het 150-jarig bestaan in 1999 vervangen door een nieuwe zaal in de vorm van een halfronde.
 
Om de leden van de vereniging goed te begeleiden en te onderwijzen, stichtte de vereniging in 1965 een muziekschool. De school was niet alleen bedoeld voor leden, maar ook voor alle inwoners van Peer. Deze school ressorteert heden ten dage onder het Noord-Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs (N.I.K.O) te [[Overpelt]].
 
Tussen de jaren 1970 en 1993 kende het harmonieorkest een erg succesvolle periode in de amateurmuziekwereld, men klom in aanzien en het orkest promoveerde van de derde afdeling naar de hoogste, de superieure afdeling.
44.804

bewerkingen

Navigatiemenu