Conidiofoor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''conidiofoor''' of '''conidiëndrager''' zit aan het uiteinde van een gespecialiseerde [[schimmeldraad]] van [[Ascomyceten|zakjeszwammen]]. Op de conidiofoor worden [[conidium|conidiën]] gevormd, die voor de ongeslachtelijke voortplanting van de schimmel zorgen.
Een '''conidiofoor''' of '''conidiëndrager''' zit aan het uiteinde van een gespecialiseerde [[schimmeldraad]] (medulla) van [[Ascomyceten|zakjeszwammen]]. Op de conidiofoor worden [[conidium|conidiën]] gevormd, die voor de ongeslachtelijke voortplanting van de schimmel zorgen.


Een '''coremium''' of synnema bestaat uit verscheidene gefuseerde conidioforen en komt onder andere voor bij de [[Doratomyces]].
Een '''coremium''' of synnema bestaat uit verscheidene gefuseerde conidioforen en komt onder andere voor bij de [[Doratomyces]].

Versie van 17 sep 2016 19:31

Een conidiofoor of conidiëndrager zit aan het uiteinde van een gespecialiseerde schimmeldraad (medulla) van zakjeszwammen. Op de conidiofoor worden conidiën gevormd, die voor de ongeslachtelijke voortplanting van de schimmel zorgen.

Een coremium of synnema bestaat uit verscheidene gefuseerde conidioforen en komt onder andere voor bij de Doratomyces.

Conidiën worden ook wel mitosporen genoemd, omdat ze ontstaan door mitotische celdelingen. De conidiën worden in de regel aangemaakt door speciale als conidiogeen of fialide aangeduide cellen op de conidioforen. Afhankelijk van de schimmelsoort kunnen ze door de wind, door water of door dieren verspreid worden.