Hagiografie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
30 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
* Tot de vroegste heiligenlevens behoren de zogeheten ''Acta martyrum''.
* Het eerste en invloedrijkste voorbeeld van een heiligenleven is de ''Vita Antonii'' uit de vierde eeuw door [[Athanasius van Alexandrië]] over [[Antonius van Egypte]].
* Paus [[Paus Gregorius I|Gregorius de Grote]] gaf een grote impuls aan het genre heiligenlevens door zijn verhalen over een honderdtal Italiaanse martelaren, kluizenaars en gecanoniseerde geestelijken in zijn vierdelige '''Dialogi''' (teksteditie op Wikisource.<ref>Noot: [http://la.wikisource.org/wiki/Scriptor:Gregorius_Magnus Teksteditie van Dialogi op Wikisource]).</ref> Het tweede boek handelt uitsluitend over de verwezenlijkingen van [[Benedictus van Nursia]], grondlegger van de [[benedictijn]]erorde.
* Een belangrijk officieel overzicht van heiligen was het ''[[Martyrologium Romanum]]'', dat ten onrechte op naam van de kerkvader [[Hiëronymus van Stridon|Hiëronymus]] werd gezet. Onder andere auteurs als [[Usuardus]], [[Beda]], [[Hrabanus Maurus]] en [[Notger|Notker van Sankt Gallen]] hebben dit [[martyrologium]] aangevuld. In de dertiende eeuw verscheen de beroemdste verzamelingen van heiligenlevens en legenden over heiligen, de [[Legenda Aurea]] van de [[dominicanen|dominicaan]] [[Jacobus de Voragine]]. Als bronnen gebruikte hij verschillende eerdere verzamelingen heiligenlevens.
* Van sommige heiligen bestaan er meerdere uitvoeringen van hun biografie. Vaak was de [[heiligverklaring]] aanleiding voor het schrijven van een nieuwe versie van een heiligenleven. De [[hagiologie]] bestudeert de authenticiteit van de diverse teksten.
 
{{Commonscat|Hagiography}}
{{Appendix}}
[[Categorie:Literair genre]]
[[Categorie:Geschiedenis naar onderwerp]]

Navigatiemenu