Luis González de Alba: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Japiobot (overleg | bijdragen)
zie Wikipedia:Verzoekpagina voor bots, replaced: jaren '90 → jaren 90 met AWB
Mixcoatl (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Luis González de Alba''' ([[Charcas (San Luis Potosí)|Charcas]], [[1944]]) is een [[Mexico (land)|Mexicaans]] schrijver, psycholoog en wetenschapsjournalist.
'''Luis González de Alba''' ([[Charcas (San Luis Potosí)|Charcas]], [[1944]] - [[Guadalajara (Jalisco)|Guadalajara]], [[2 oktober]] [[2016]]) was een [[Mexico (land)|Mexicaans]] schrijver, psycholoog en (wetenschaps)journalist.


Gónzalez de Alba was afkomstig uit [[San Luis Potosí (staat)|San Luis Potosí]] maar groeide op in [[Guadalajara (Jalisco)|Guadalajara]]. Hij studeerde psychologie aan de [[Nationale Autonome Universiteit van Mexico]] (UNAM) en was aldaar een van de studentenleiders tijdens de [[mei 1968|studentenbeweging van 1968]]. Op de avond van [[2 oktober]] [[1968]] nam hij deel op de demonstratie op het [[Plein van de Drie Culturen]], die door de auriteiten werd neergeslagen in het [[bloedbad van Tlatelolco]]. González de Alba werd gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf in de gevangenis van [[Lecumberri]], waar hij zij eerste boek schreef, ''Los días y los años'' over de beweging van 1968.
Gónzalez de Alba was afkomstig uit [[San Luis Potosí (staat)|San Luis Potosí]] maar groeide op in [[Guadalajara (Jalisco)|Guadalajara]]. Hij studeerde psychologie aan de [[Nationale Autonome Universiteit van Mexico]] (UNAM) en was aldaar een van de studentenleiders tijdens de [[mei 1968|studentenbeweging van 1968]]. Op de avond van [[2 oktober]] [[1968]] nam hij deel op de demonstratie op het [[Plein van de Drie Culturen]], die door de autoriteiten werd neergeslagen in het [[bloedbad van Tlatelolco]]. González de Alba werd gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf in de gevangenis van [[Lecumberri]], waar hij zij eerste boek schreef, ''Los días y los años'' over de beweging van 1968.


González de Alba was een van de eerste openlijk [[homoseksualiteit|homoseksuele]] persoonlijkheden in Mexico. Hij was activist voor homorechten en runde jarenlang een van de bekendste homobars in [[Mexico-Stad]].
González de Alba was een van de oprichtende leden van de krant [[La Jornada]], en was lid van de [[Mexicaanse Socialistische Partij]] (PSM), de [[Verenigde Socialistische Partij van Mexico]] (PSUM) en de [[Partij van de Democratische Revolutie]] (PRD), die hij in de jaren 90 verliet en waarvan hij sindsdien een uitgesproken criticus is geworden.


González de Alba was een van de oprichtende leden van de krant [[La Jornada]], en was lid van de [[Mexicaanse Socialistische Partij]] (PSM), de [[Verenigde Socialistische Partij van Mexico]] (PSUM) en de [[Partij van de Democratische Revolutie]] (PRD). In de jaren '90 stapte hij uit die partij en hij werd een uitgesproken criticus van de linkse (partij)politiek. Met onder meer [[Elena Poniatowska]] en [[Carlos Mosviváis]] onderhield González de Alba geruchtmakende intellectuele vetes.
In [[1997]] won hij de Nationale Journalismeprijs wegens zijn bevordering van de verspreiding van wetenschappelijke kennis. Hij schrijft een wekelijkse column over wetenschap in [[Milenio]] en becommentarieert de wetenschap en politiek in verschillende andere bladen. Onder zijn recentere boeken bevinden zich ''Las mentiras de mis maestros'', ''Historia de la física cuántica: "El burro de Sancho y el gato de Schrödinger"'' en ''La orientación sexual''.


In [[1997]] won hij de Nationale Journalismeprijs wegens zijn bevordering van de verspreiding van wetenschappelijke kennis. Hij schreef een wekelijkse column over wetenschap in [[Milenio]] en becommentarieerde wetenschap en politiek in verschillende andere bladen. Onder zijn laterere boeken bevinden zich ''Las mentiras de mis maestros'', ''Historia de la física cuántica: "El burro de Sancho y el gato de Schrödinger"'' en ''La orientación sexual''.
Bij de [[Mexicaanse algemene verkiezingen 2009|congresverkiezingen van 2009]] sloot González de Alba zich aan bij de campagne waarin werd opgeroepen ongeldig te stemmen.

González de Alba beroofde zichzelf op 2 oktober 2016 van het leven door zichzelf thuis in bed door de borstkas te schieten. Hij was op dat moment al geruime tijd seropositief.


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 4 okt 2016 21:50

Luis González de Alba (Charcas, 1944 - Guadalajara, 2 oktober 2016) was een Mexicaans schrijver, psycholoog en (wetenschaps)journalist.

Gónzalez de Alba was afkomstig uit San Luis Potosí maar groeide op in Guadalajara. Hij studeerde psychologie aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en was aldaar een van de studentenleiders tijdens de studentenbeweging van 1968. Op de avond van 2 oktober 1968 nam hij deel op de demonstratie op het Plein van de Drie Culturen, die door de autoriteiten werd neergeslagen in het bloedbad van Tlatelolco. González de Alba werd gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf in de gevangenis van Lecumberri, waar hij zij eerste boek schreef, Los días y los años over de beweging van 1968.

González de Alba was een van de eerste openlijk homoseksuele persoonlijkheden in Mexico. Hij was activist voor homorechten en runde jarenlang een van de bekendste homobars in Mexico-Stad.

González de Alba was een van de oprichtende leden van de krant La Jornada, en was lid van de Mexicaanse Socialistische Partij (PSM), de Verenigde Socialistische Partij van Mexico (PSUM) en de Partij van de Democratische Revolutie (PRD). In de jaren '90 stapte hij uit die partij en hij werd een uitgesproken criticus van de linkse (partij)politiek. Met onder meer Elena Poniatowska en Carlos Mosviváis onderhield González de Alba geruchtmakende intellectuele vetes.

In 1997 won hij de Nationale Journalismeprijs wegens zijn bevordering van de verspreiding van wetenschappelijke kennis. Hij schreef een wekelijkse column over wetenschap in Milenio en becommentarieerde wetenschap en politiek in verschillende andere bladen. Onder zijn laterere boeken bevinden zich Las mentiras de mis maestros, Historia de la física cuántica: "El burro de Sancho y el gato de Schrödinger" en La orientación sexual.

González de Alba beroofde zichzelf op 2 oktober 2016 van het leven door zichzelf thuis in bed door de borstkas te schieten. Hij was op dat moment al geruime tijd seropositief.

Externe link