Lucius Tarquinius Superbus: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
k
De Romeinen, die hun koning afgezet hadden en besloten dat zij in de toekomst nooit meer door koningen geregeerd wilden worden, maakten van die dag een nationale feestdag. Ieder jaar werd op [[24 februari]] het feest van de onttroning en het begin van de [[Romeinse Republiek|Republiek]] gevierd.
 
Tarquinius stelde intussen alles in het werk om zijn troon te heroveren, en nam in het geheim contact op met zijn aanhangers in de stad. Het complot lekte echter uit, en ten einde raad wist Tarquinius eerst de [[Etrusken]] (onder [[Porsenna]]), en later de Latijnen over te halen om Rome de oorlog te verklaren. De verbetenheid waarmee de Romeinen hun pas veroverde vrijheid verdedigden, maaktenmaakte hen tot uiteindelijke overwinnaars. Tarquinius, die in de strijd zijn zoon Sextus had zien sneuvelen, gaf de strijd op en vluchtte naar [[Cumae]], waar hij later overleed.
 
De [[Romeinse Republiek]] was geboren. Vanaf die tijd kozen [[SPQR|Senaat en Volk van Rome]] jaarlijks twee staatshoofden met gelijke macht: de [[consulaat (Romeinse Rijk)|consuls]].
3.097

bewerkingen

Navigatiemenu