Excretie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
118 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (drie linken)
* [[perspiratoir]]: door de [[zweetklier]]en wordt water en zout uitgescheiden via de [[huid]]poriën
* [[respiratoir]]: door de longen wordt [[koolstofdioxide]] (afkomstig van de verbranding van [[glucose]]) en water via de [[luchtpijp]] en mond uitgescheiden.
* renaal: door de [[Nier (biologie)|nieren]] worden [[ureum]] en [[ammonium]] - reststoffen van de eiwitstofwisseling in met name de lever -, water en minerale zouten uitgescheiden en naarvia achtereenvolgens de [[urineleider]], de [[urineblaas|blaas]] en verdereen de [[urinewegurinebuis]]en naar buiten geleid.
* [[hepatisch]]: door de [[lever]] wordt [[bilirubine]] afkomstig van de afbraak van [[hemoglobine]] (in de rode bloedcellen) uitgescheiden naar [[Gal (anatomie)|gal]] en dusuiteindelijk naar de darm.
 
Sommige zaken die meestal als excretoir worden aangemerkt zijn dat niet. Bijvoorbeeld:
* [[fecaal]]: de [[dikke darm]] werpt via de [[Anus (anatomie)|anus]] [[ontlasting]] uit als afvalproduct van hetde [[spijsvertering]]sstelsel. De term uitwerpenUitwerpen (of ''egestie'') is het tegenovergestelde van innemen (''ingestie'') en valt niet onder excretie aangezien de uitgeworpen stoffen nooit in het lichaam zijn opgenomen (behalve de gal), maar tijdens de spijsvertering (''digestie'') slechts door het darmkanaal zijn gepasseerd. Deze fecale substantie is geen afvalproduct van het [[stofwisseling|metabolisme]], maar eerder een restproduct van de vertering. Egestie is dus niet hetzelfde als uitscheiding/excretie.
{{Commonscat|Excretion}}
 
6.986

bewerkingen

Navigatiemenu