Changsha: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 25: Regel 25:
De voormalige premier [[Zhu Rongji]] werd in Changsha geboren. [[Mao Zedong]] zat er gedurende enkele jaren op school en begon zijn opstand aanvankelijk in Changsha.
De voormalige premier [[Zhu Rongji]] werd in Changsha geboren. [[Mao Zedong]] zat er gedurende enkele jaren op school en begon zijn opstand aanvankelijk in Changsha.


In de stad is een metronet met twee lijnen, een busnet met een honderdtal buslijnen en sinds mei 2016 een [[magneetzweeftrein]] tussen de stad en de luchthaven, de internationale luchthaven Changsha Huanghua. De stad wordt eveneens ontsloten door de [[hogesnelheidslijn Shanghai-Kunming]] en de [[hogesnelheidslijn Peking-Hongkong]].
In de stad is een metronet met twee lijnen, een busnet met een honderdtal buslijnen en sinds mei 2016 een [[magneetzweeftrein]] tussen de stad en de luchthaven, de [[internationale luchthaven Changsha Huanghua]]. De stad wordt eveneens ontsloten door de [[hogesnelheidslijn Shanghai-Kunming]] en de [[hogesnelheidslijn Peking-Hongkong]].


== Hoogste gebouw ter wereld ==
== Hoogste gebouw ter wereld ==

Versie van 16 okt 2016 22:15

Changsha
Changsha (China)
Changsha
Situering
Provincie (zìzhìqū) Hunan
Coördinaten 28° 11′ NB, 112° 58′ OL
Naam (taal-varianten)
Vereenvoudigd Chinees 长沙
Traditioneel Chinees 長沙
Hanyu pinyin Chángshā
Wade-Giles Chang-sha
Algemeen
Inwoners 7.044.118
Hoogte 63 m
Burgemeester Tan Zhongchi
Overig
Netnummer 0731
Foto's
Lushan Tempel
Lushan Tempel
Portaal  Portaalicoon   China

Changsha is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Hunan, Volksrepubliek China. De stad telt 3.617.469 inwoners (2010); de stadsprefectuur telde 7.044.118 inwoners op een oppervlakte van 11.819 km².

De voormalige premier Zhu Rongji werd in Changsha geboren. Mao Zedong zat er gedurende enkele jaren op school en begon zijn opstand aanvankelijk in Changsha.

In de stad is een metronet met twee lijnen, een busnet met een honderdtal buslijnen en sinds mei 2016 een magneetzweeftrein tussen de stad en de luchthaven, de internationale luchthaven Changsha Huanghua. De stad wordt eveneens ontsloten door de hogesnelheidslijn Shanghai-Kunming en de hogesnelheidslijn Peking-Hongkong.

Hoogste gebouw ter wereld

In november 2012 worden de funderingen gegoten voor wat het hoogste gebouw ter wereld zou moeten worden: 838 meter hoog, 220 verdiepingen, 104 liften en 17 landingsplatforms voor helikopters. Het project stond bekend als Sky City (Chinees: 天空城市; Pinyin: tiānkōng chéngshì).
Het gebouw zou reeds in maart 2013 opgeleverd worden, maar de Chinese overheid schortte de vergunning op uit beduchtheid voor de veiligheid, verkeersopstoppingen, en de gevolgen voor het milieu.[1] Er zou ook met het bouwen gestart zijn zonder alle nodige vergunningen. Op 8 juni 2016 werd het project definitief afgevoerd.

Stedenband

Zie de categorie Changsha van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.