Etymologie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.699 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
Verplaatst naar Etymologisch woordenboek
k (→‎Hoe werkt etymologie?: Ander kopje; "Hoe werkt het?" past meer bij een leuke semi-educatieve website)
(Verplaatst naar Etymologisch woordenboek)
'''4. Elementaire begrippen'''<br />
Verder is het nog zo dat de [[fonetiek]] van talen er op natuurlijke wijze voor zorgt dat in veel talen de woorden voor zeer elementaire [[concept (filosofie)|concepten]] qua vorm op elkaar lijken, hoewel ze etymologisch in geen enkel opzicht verwant zijn. Dit zijn meestal de woorden zijn die een taallerend kind het eerst leert, dus de [[articulatie]] ervan moet ook wel heel eenvoudig zijn. Zo betekent het [[Chinese talen|Chinese]] ''mā'' (媽) hetzelfde als de Nederlandse woorden ''ma'' en ''mama''. Hier is geen sprake van etymologische verwantschap, maar de klanken waaruit deze woorden bestaan zijn zeer eenvoudig te articuleren terwijl het tevens zo'n beetje de eerste woorden zijn die een kind leert.
 
==Etymologische woordenboeken==
De belangrijkste etymologische woordenboeken van het Nederlands die verschenen zijn, zijn:
*N. van Wijk, ''Franck’s etymologisch woor­denboek der Nederlandsche taal'', 's-Gravenhage, 1912; in 1949 heruitgegeven met een Supplement van F. van Haeringen
*Jan de Vries, ''Nederlands etymologisch woordenboek'' (NEW), Leiden, Brill, 1971; latere uitgaves zijn ongewijzigd
*P.A.F. van Veen en Nicoline van der Sijs, ''Van Dale Etymologisch woordenboek. De herkomst van onze woorden'', 2de druk, Utrecht-Antwerpen, Van Dale Lexicografie, 1997.
*Jan de Vries en F. de Tollenaere, ''Etymologisch woordenboek'', 23e druk, Utrecht, Het Spectrum, 2004.
*Marlies Philippa, Frans Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en Nicoline van der Sijs, ''[[Etymologisch woordenboek van het Nederlands]]'' (EWN), Amsterdam, Amsterdamse universitaire uitgaven, 2003-2009.
Het eerstgenoemde boek is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.
 
==Etymologische websites==
* Etymologiebank.nl. In 2010 opgericht op initiatief van [[Nicoline van der Sijs]], als vervolg op het ''Etymologisch woordenboek van het Nederlands''. Hier worden zo veel mogelijk etymologische naslagwerken bijeengebracht, waardoor belangstellenden en onderzoekers eenvoudig een overzicht kunnen krijgen van de stand van kennis over een woord of uitdrukking. Bovendien zullen op de etymologiebank nieuwe etymologische bevindingen worden gepubliceerd. De woordenboeken zijn onder leiding van Van der Sijs gescand en gecorrigeerd door vrijwilligers; de website is ontwikkeld in samenwerking met het [[Meertens Instituut]], het [[Prins Bernhard Cultuurfonds]] en de [[Kiliaanstichting]].
 
== Zie ook ==
* [[Etymologisch woordenboek]]
* [[Taaltypologie]]
* [[Vergelijkende methode (taalkunde)|Vergelijkende methode]]
* [[Vergelijkende taalkunde]]
* [[Volksetymologie]] | [[Barbarisme]]
* [[Barbarisme]]
 
==Externe link==
* [http://www.etymologiebank.nl/ Etymologiebank.nl]
 
{{Wikt|etymologie}}
22.831

bewerkingen

Navigatiemenu