Piloot: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
ARVER (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 80.100.180.4 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Atsje
Label: Misbruikfilter: Leeghalen
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:USAF pilot.jpg|thumb|Piloot van een [[F-16]].]]
Een '''piloot''' (ook '''vlieger''' of '''vliegenier''') is een bestuurder van een [[vliegtuig]] of [[luchtschip]]. In de [[burgerluchtvaart]] worden piloten vaak aangeduid als '''verkeersvlieger'''. In het begin van de [[luchtvaart]] sprak men van een aviateur.

Letterlijk betekent het woord 'piloot' niets meer of minder dan 'bestuurder' of 'stuurman' (vergelijk ook het Engelse 'pilot' dat zowel 'piloot' als '[[Loods (scheepvaart)|loods]]' kan betekenen).

De naam piloot wordt ook wel gegeven aan de bestuurder van een [[ruimtevaartuig]] zoals de [[Spaceshuttleprogramma|Space Shuttle]]. Hoewel de meeste mensen het in dit geval in het algemeen over [[astronaut]] hebben, is de piloot dan toch een bijzondere astronaut, namelijk degene die daadwerkelijk het ruimtevaartuig bestuurt. Dit in tegenstelling tot de andere astronauten, die meestal als [[wetenschapper]] of soms zelfs als [[passagier]] meegaan, maar niet bevoegd of in staat zijn om daadwerkelijk de [[stuurknuppel]] ter hand te nemen.

Soms wordt met "piloot" ook wel de bestuurder van een [[Formule 1]]-bolide aangeduid, hoewel dit feitelijk meer [[beeldspraak]] is om aan te geven dat een F1-bestuurder niet 'zomaar' een [[chauffeur]] is. Ook bij de sport [[bobsleeën]] spreekt men van een "piloot".

==Verkeersvliegtuig ==

Elk [[verkeersvliegtuig]] wordt bestuurd door minimaal twee piloten: de "[[gezagvoerder]]" (Engels: ''captain'') en de "co-piloot" ofwel de "[[eerste officier]]" (Engels: ''First Officer''). Op lange afstanden (Engels: ''long haul'') gaat vaak ook een derde en/of vierde vlieger mee die door sommige luchtvaartmaatschappijen wordt aangeduid als de "tweede officier", de "co-co". Bij andere maatschappijen kent men deze functie niet en wordt de bemanning uitgebreid met een extra co-piloot en/of een extra gezagvoerder.

Bij sommige oudere verkeersvliegtuigen is er nog een extra persoon in de cockpit, namelijk de [[boordwerktuigkundige]]. In de recentere vliegtuigen is de boordwerktuigkundige vervangen door geautomatiseerde systemen, zoals de [[Flight Management Computer]], [[Engine Indicating and Crew Alerting System|EICAS]] en de [[Electronic Engine Control|EEC]], of op [[Airbus]]-toestellen de [[Electronic Centralised Aircraft Monitor|ECAM]] en de [[FADEC]].

===Taakverdeling ===
[[Bestand:C130 cockpit.jpg|thumb|Bemanning van de [[cockpit]] van een [[C-130 Hercules]].]]
Bij de werkzaamheden in de cockpit van een verkeersvliegtuig wordt door de gezagvoerder per vlucht bepaald welke piloot welke taak heeft. Men onderscheidt twee taken:
*het besturen van het vliegtuig; uitgevoerd door de ''pilot flying''
*alle overige handelingen waaronder de [[radiotelefonie]] met de [[verkeersleiding]] doen, en het lezen en (eventueel) uitvoeren van de [[controlelijst|checklist]]. Dit gebeurt door de ''pilot not flying'' (ook wel ''pilot monitoring'' genoemd)

== Zie ook ==
* [[Vliegopleiding]]
* [[Lijst van luchtvaartpioniers]]
* [[Automatische piloot]]
{{wikt}}

[[Categorie:Vliegenier| ]]
[[Categorie:Luchtvaart]]
[[Categorie:Persoon uit de luchtvaart]]
[[Categorie:Beroep]]

Versie van 29 okt 2016 11:45